Anna Kinberg Batra (M). Foto: Bertil Ericson/TT
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Bertil Ericson/TT

M möblerar om

"Rimligt att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande"
1:30 min

Allt tyder på att Anna Kinberg Batra blir Moderaternas nästa partiordförande. Men enligt vad Ekot erfar vill partiets valberedning göra fler ommöbleringar i toppen.

På en extrastämma i mars ska Moderaterna utse en efterträdare till Fredrik Reinfeldt. En ny partistyrelse ska egentligen inte väljas förrän nästa höst. Men enligt Ekots källor vill valberedningen att alla ledamöter i partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande, så att personer i ledningen kan bytas ut i förtid, redan till våren.

Ambitionen är att på sätt kunna forma ett nytt lag kring den nya partiordföranden, som av allt att döma blir Anna Kinberg Batra. Företrädare för valberedningen uppges redan ha inlett samtalen med ledamöter i partistyrelsen.

I helgen sa Gunilla Carlsson, som är Moderaternas vice ordförande, att hon tänker lämna sitt uppdrag i mars. Det finns, enligt vad Ekot erfar, ett tryck i partiet att även Beatrice Ask, andra vice ordförande, ska göra samma sak. Beatrice Ask vill själv inte kommentera sin kandidatur, av respekt för valberedningens arbete.

Flera länsförbund, som Halland, Dalarna och Skåne, har redan fört fram att hela partistyrelsen bör ställa sina platser till förfogande. Nu instämmer även Rasmus Törnblom,  ny ordförande för Moderaternas ungdomsförbund och själv ledamot i valberedningen, i det kravet.

– Jag tycker, till att börja med, att det är rimligt att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande. Ska Moderaterna kunna fortsätta vara nya även 2018 så måste både person och politik förnyas, och jag tycker att det är väldigt viktigt att prata om hur vi ska vinna tillbaka vårt förtroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".