Stora skillnader i canceröverlevnad

Det finns avgrundsdjupa skillnader i överlevnad bland de tio vanligaste cancersjukdomarna mellan olika länder. Även inom Europa.

Sverige hamnar bra till, men inte i topp. Skillnaderna i överlevnad syns för nästan alla cancersjukdomar.

Ett slående exempel är akut lymfatisk leukemi, som drabbar barn och som ofta går att bota med rätt behandling. Men i länder som Jordanien, Tunisien och Indonesien lever endast 16-50 procent av barnen fem år efter diagnos, medan över 90 procent av barnen fortfarande är i livet i Kanada och Norge. I Sverige är motsvarande överlevnad närmare 90 procent.

Även mellan olika europeiska länder finns skillnader. Exempelvis har Island den högsta överlevnaden för tjocktarms- och ändtarmscancer, 65 respektive 77 procent, medan Frankrike och Finland har den högsta överlevnaden för bröstcancer, 87 procent.

Ryssland har den lägsta överlevnaden för alla dessa tre cancersjukdomar i Europa. I Sverige är överlevnaden för ändtarms-, tjocktarms- och bröstcancer 62, 62 respektive 86 procent.

Lung- och levercancer tillhör de cancerformer som har lägst överlevnad, oavsett land. I Sverige är femårsöverlevnaden i dessa cancerformer 16 respektive 11 procent.

Den aktuella studien publiceras i Lancet Oncology.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".