Bråk i Ferguson
Nya oroligheter i natt i Ferguson. Foto: AP/TT

Ferguson-polis: Det var självförsvar

SR:s Agneta Furvik på plats i Ferguson
1:39 min

Polismannen Darren Wilson säger i den första intervjun att han fruktade för sitt liv under bråket som slutade med att han sköt ihjäl en svart tonåring.

Över hela USA hölls i natt protester mot att han slipper åtal.

Darren Wilson säger i en intervju för tv-kanalen ABC att han agerade i självförsvar när han dödade Michael Brown den 9 augusti. Den storvuxne 18-åringen sträckte sig in i polisbilen efter hans vapen, och slog honom i ansiktet, säger han och tillägger att han fruktade att han själv skulle bli dödad.

– Anledningen till att jag har ett rent samvete är att jag vet att jag skötte mitt jobb rätt, säger polismannen till ABC.

I över 170 städer i USA demonstrerade människor med anledning av händelserna i Ferguson och mot polisens övervåld mot svarta. Människor blockerade broar, tunnlar och genomfartsleder och skrek ut sin ilska över åtalsjuryns besked att det inte finns skäl att åtala polismannen för dödsskotten, rapporterar CNN.

Efter beskedet i måndags bröt omfattande upplopp ut i St Louis-förorten Ferguson, med bränder, plundring och skottlossning. Inför tisdagskvällen har myndigheterna kallat in ytterligare flera hundra nationalgardister.

– Allt som allt kommer det att vara fler än 2 200 män från nationalgardet i regionen. Liv och egendom måste skyddas. Det här samhället förtjänar lugn och ro, säger guvernören Jay Nixon, enligt AFP.

Under kvällen samlades hundratals demonstranter utanför Fergusons polishögkvarter, som bevakades av kravallpoliser. Nationalgardisterna avvaktade inne på området, och inga allvarliga sammanstötningar rapporterades.

President Barack Obama manade för andra dagen i rad till lugn och besinning. Han krävde också att de som ertappas med vandalisering och plundring ska åtalas.

– Bränna byggnader, sätta bilar i brand, förstöra egendom, utsätta människor för risker, det finns ingen ursäkt för det, sade Obama under ett besök i Chicago, rapporterar Reuters.

Händelserna i Ferguson har satt frågan om rasism högt på dagordningen i USA och placerat Obama i dilemmat att både kyla ner protesterna och samtidigt lyssna på dem som anser att svarta och vita inte är lika inför lagen.

– Frustrationen vi sett handlar inte om en enstaka händelse. Den har djupa rötter i många svarta samhällen som känner att våra lagar inte alltid tillämpas likformigt och rättvist, sade Obama.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".