Polis på plats i Ferguson för att stoppa oroligheter. Foto: Charlie Riedel/TT.
1 av 5
Polis på plats i Ferguson för att stoppa oroligheter. Foto: Charlie Riedel/TT.
Nya protester i Ferguson, där närvaron av polis och militär är stor. Foto: Agneta Furvik/Sveriges Radio.
2 av 5
Nya protester i Ferguson, där närvaron av polis och militär är stor. Foto: Agneta Furvik/Sveriges Radio.
Protesterna fortsätter i Ferguson. Foto: TT/Nick Ut
3 av 5
Protesterna fortsätter i Ferguson. Foto: TT/Nick Ut
Foto: TT/Nick Ut
4 av 5
Foto: TT/Nick Ut
Kravallpolis i Ferguson. Foto: TT/David Goldman
5 av 5
Kravallpolis i Ferguson. Foto: TT/David Goldman

Protesterna fortsätter – Ferguson "en krigszon"

5:54 min

Amerikanska Ferguson liknar en krigszon när protesterna i staden fortsätter på sin andra natt. 2 200 soldater från nationalgardet har kallats in för att bringa lugn. Det är en belägrad stad, rapporterar Sveriges Radios korrespondent på plats i Ferguson.

Tidslinje: Detta har hänt i Ferguson

– Det rullar militärfordon här på gatorna. Soldaterna står med i vissa fall dragna vapen som de riktar mot vissa grupper. För en stund sen greps två personer, då hade man dragna vapen medan de fördes bort, rapporterar Agneta Furvik från Ferguson strax efter sextiden på morgonen, svensk tid.

Oroligheterna blossade upp efter beskedet att det inte finns skäl att åtala den polisman som sköt ihjäl Michael Brown. Plundring, förstörelse och bränder präglade Ferguson den första natten.

Protesterna har nu spridit sig runtom i USA. Demonstrationer hålls enligt CNN i 170 städer. Gator och kvarter har blockerats från San Francisco i väst till New York i öst.

I Ferguson hovrar polis- och militärhelikoptrar i luften sent på tisdagskvällen, lokal tid. Stora strålkastare riktas mot de som försöker skapa oro ännu en natt.

– Det är som en belägrad stad, det är ingen överdrift att säga så. Det är som en krigszon, säger Agneta Furvik.

Hon befinner sig i närheten av polishuset i Ferguson, där den polisman som sköt ihjäl den obeväpnade Michael Brown arbetade. Tjocka led av kravallutrustad polis och soldater från nationalgardet kantar gatorna.

Läget har varit spänt och bland annat har en bil satts i brand i Ferguson. Den omfattande närvaron av säkerhetspersonal mötts av blandade reaktioner.

– För en majoritet av dem, som vill genomföra fredliga protester, är det en provokation att utsättas för så hårt tryck från både militär och polis, säger Agneta Furvik.

Hon berättar om sorg och förtvivlan hos en del invånare i Ferguson. Andra riktar sin vrede mot det de ser som ett mönster i hela USA: en poliskår med vita maktstrukturer.

– Så som man upplever det i den afroamerikanska befolkningen så trakasserar, förföljer och behandlar polisen särskilt svarta unga män helt annorlunda än vita, säger Agneta Furvik.

Under den andra nattens oroligheter har polisen både skjutit tårgas och gripit, enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters, 44 personer. Men upploppen betecknas samtidigt som mindre intensiva än föregående natt.

Som jämförelse greps 61 personer sent i måndags och under de tidiga morgontimmarna i tisdags för anlagda bränder, plundring, vandalism och sporadiska skottlossningar.

Polismannen Darren Wilson ger sin syn på händelserna i en intervju med tv-kanalen ABC News. Han säger att han fruktade för sitt liv under bråket som slutade med att han sköt ihjäl Michael Brown den 9 augusti.

Darren Wilson hävdar i intervjun att han agerade i självförsvar. Den storvuxne 18-åringen sträckte sig in i polisbilen efter hans vapen, och slog honom i ansiktet, säger han och tillägger att han fruktade att han själv skulle bli dödad.

– Anledningen till att jag har ett rent samvete är att jag vet att jag skötte mitt jobb rätt, säger polismannen till ABC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista