En person sitter framför en dator med ett orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Folkpartiets gruppledare Erik Ullenhag. Foto: Pensionsmyndigheten/Henrik Montgomery/TT. Montage: Sveriges Radio.
Ullenhag vill inte ha med MP i pensionsgruppen. Foto: Pensionsmyndigheten/Henrik Montgomery/TT. Montage: Sveriges Radio.

Allianspartier nobbar pensionssamarbete med Miljöpartiet

Första mötet efter valet i morgon
1:06 min

Socialdemokraterna vill ha med sin regeringspartner Miljöpartiet i riksdagens pensionsgrupp. Men de fyra allianspartierna som ingår i gruppen vill inte ha med Miljöpartiet.

Det finns flera skäl till det, säger Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Erik Ullenhag.

– Miljöpartiet tycker att vi ska jobba mindre och ifrågasätter tillväxt. De två sakerna är helt avgörande för att vi ska ha bra pensioner framöver, att man tror på att vi behöver fler arbetade timmar och att Sverige ska vara ett land som växer, säger han.

I morgon har pensionsgruppen, som består av de fyra allianspartierna och Socialdemokraterna, sitt första möte efter valet.

Statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill att också Miljöpartiet ska vara med.

Men alliansens gruppledare i riksdagen motsätter sig alltså detta och skriver i dag på DN debatt bland annat att Miljöpartiet hela tiden varit kritiskt till de bärande principerna bakom det nya pensionssystemet.

– Det här sättet att arbeta har fungerat i 20 år och tryggat svenska pensioner. Då ska man inte lättvindigt lyfta in ett parti som i grunden varit emot den överenskommelse som är väldigt viktig för att vi ska ha trygga pensioner och klara stabiliteten i svensk ekonomi, säger Erik Ullenhag (FP). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".