MP får stöd av S i pensionsgruppen

S vill ha med MP i pensionsgruppen
1:40 min

Allianspartierna vill inte ha med Miljöpartiet i riksdagens pensionsgrupp, eftersom miljöpartiets syn på arbete skiljer sig alldeles för mycket från de borgerligas. Men Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen, menar att det är självklart att Miljöpartiet ska vara med och bestämma pensionernas utformning.

– I grunden handlar det om att regeringen som helhet står upp bakom den pensionsuppgörelse som finns och Miljöpartiet är en del av regeringen, säger Tomas Eneroth.

Riksdagens pensionsgrupp utarbetar pensionsystemet och påverkar hur mycket pension vi får ut.

Tidigare har gruppen bestått av de fyra allianspartierna och socialdemokraterna.

Socialdemokraterna anser att det är självklart att miljöpartiet, nu ett regeringsparti, också ska vara med och bestämma hur våra pensioner ska se ut.

Något alltså allianspartierna inte vill. Erik Ullenhag, FP:

– Miljöpartiet tycker att vi ska jobba mindre och ifrågasätter tillväxt. De två sakerna är helt avgörande för att vi ska ha bra pensioner framöver, att man tror på att vi behöver fler arbetade timmar och att Sverige ska vara ett land som växer, säger han.

Men Miljöpartiets Per Bolund, som också är ansvarig minister för Ap-fonderna som förvaltar våra pensionspengar, tycker att det borde vara en självklarhet att även hans parti sitter med i pensionsgruppen:

-- Har vi budgetansvar genom att vi sitter i regeringen, då tycker jag det är självklart att vi också ska sitta med i pensiongruppen, säger finansmarknadsminister Per Bolund, miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".