Jean-Claude Juncker. Foto: Markus Schreiber/TT.
Jean-Claude Juncker. Foto: Markus Schreiber/TT.

Junckers ekonomiförslag möter kritik

"Om man inte har pengar, vad är det man då bjuder på?"
2:20 min

Det finns omfattande kritik mot EU-kommissionens förslag för att få fart på EU-ländernas ekonomier. Förslaget ska, enligt kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ge 1,3 miljoner jobb under tre år och omfattar 315 miljarder euro.

– Julen har kommit tidigt och jag är här för att leverera det som jag tidigare lovat, sa Juncker inför dom samlade europaparlamentarikerna i Strasbourg.

Två av dem, socialdemokraten Marita Ulvskog och moderaten Gunnar Hökmark, gör båda tummen ner. De stöder därmed den mängd kritiker som ifrågasätter hela investeringspaketet som politiskt konservative Juncker presenterade i förmiddags.

– Det Juncker framställer detta som är som att vi ska klä bruden. Vi ska alltså göra EU så attraktivt så att även om vi bara har en liten pengakassa att bjuda på själva, så ska det finnas investerare som blir intresserade av oss. Då blir jag alltid lite orolig. Om man inte har pengar, vad är det man då bjuder på? Är det avregleringar som innebär att fackliga rättigheter och anställdas villkor blir sämre, säger Marita Ulvskog.

– Det är inga nya pengar och jag tror inte att man kommer att få fart på investeringarna genom detta. Det får man genom att se till att vi får ett europeiskt investeringsklimat. Det är mycket bättre än en stor investeringsplan, säger Gunnar Hökmark.

Det handlar alltså totalt om 315 miljarder euro där EU-kommission tillsammans med den europeiska investeringsbanken står för 21 miljarder euro. De här pengarna, 21 miljarder, ska sedan växa kraftigt.

Det ska ske genom att privata investerare, som stora pensionsfonder, ska gå in med sina pengar. Enligt kommissionens förhoppningar ska de 21 miljarderna öka och bli 15 gånger mer, och till sist landa på 315 miljarder.

Hur man kommit fram till just den här analysen, om varför pengapåsen ska växa och bli 15 så stor, är inte klart.

Målet är att medlemsländerna ska fundera igenom vilka stora satsningar som både kan ge jobb - sammantaget en miljon arbetstillfällen - och är viktiga för det egna landet och EU. Det talas om stora vägbyggen och byggen av järnvägar. Men det talas också om flygplatsbyggen.

För Sveriges del skulle det till exempel kunna handla om en fortsatt utbyggd järnväg på Botniabanan mot Finland eller en höghastighetsjärnväg i Sydsverige.

Men flera EU-länder har liknande dyra investeringar, som eventuellt skulle kunna bli aktuella för att få del av de här pengarna. En rad EU-politiker anser att pengarna är alldeles för lite och skulle vara mångdubbelt mer.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".