Socialdemokraternas ordförande och vice förbundskansler Sigmar Gabriel, och förbundskansler Angela Merkel i den tyska Förbundsdagen. Foto: Markus Schreiber/TT.
Socialdemokraternas ordförande och vice förbundskansler Sigmar Gabriel, och förbundskansler Angela Merkel i Förbundsdagen i dag. Foto: Markus Schreiber/TT.

Nu inför Tyskland könskvotering

"Män som stör sig har själva problem"
2:03 min

Det har debatterats länge och intensivt i Tyskland men nu är det klart, landet kommer införa könskvotering för drygt 100 av landets viktigaste företagsstyrelser.

Från 2016 måste en tredjedel i de företagens styrelser tillsättas av kvinnor enligt ett förslag som den tyska majoritetsregeringen nu enats om.

Men frågan fortsätter att engagera tyskarna: 

– Den här kvoteringen kommer få stor positiv inverkan på kvinnors agerande på sina arbetsplatser i stort. Det är klart det ska vara så, kvinnor gör ett precis lika bra arbete, säger Jenny, som är glad över beslutet.

Men Susanne Ottleb tycker inte den nya lagen är nödvändigt:

– Jag tycker att kvinnor får som de vill ändå, den här lagen känns inte nödvändig i vår tid säger Susanne.

Men i natt stod det klart, ett av det socialdemokratiska partiets krav för att bilda regering tillsammans med Angela Merkels kristdemokrater blir verklighet från och med 2016.

De 108 största tyska företagen måste då ha minst 30 procent kvinnor i sina styrelser. Lyckas man inte tillsätta de för kvinnor reserverade platserna med just en kvinna så får de styrelseposterna vara obemannade så länge.  

Dessutom måste ytterligare 3500 företag enligt lagförslaget ta fram konkreta planer på hur de ska få fram mer könsjämställda styrelser.

Bland de 30 största bolagens styrelser är nu ungefär 25 procent kvinnor.

Förbundskansler Angela Merkel var tidigare emot en kvotering, men har ändrat sig, däremot är det tyska näringslivet kritiskt till den nya lagen.

Debatten har varit häftig inför, även mellan regeringspartierna.

– Familjeministern måste sluta vara en sådan lipsill i den här frågan, sa den högt uppsatte kristdemokratiske politikern Volker Kauder i TV igår om familjeministern socialdemokraten Manuela Schwesig som ligger bakom lagförslaget.

För det uttalandet fick han stark kritik av bland annat socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel. 

– Män som stör sig på sådant här har själva problem, sa Sigmar Gabriel.

Socialdemokraterna fick dock vika sig på en punkt, sanktionerna mot företag som bryter mot de nya reglerna blir inte så hårda som man hade hoppats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".