En grönländsk valarbetare klättrar på en gatubelysning med en affisch.
Grönland går till omval efter korruptionsavslöjanden om regeringen. Arkivbild av ifrågasatta premiärminister Kuupik Kleist. Foto: TT

Grönlänningarna till val efter regeringsskandalen

Ön dräneras på unga människor
1:52 min

Imorgon är det val till det grönländska parlamentet Landstinget. Nyval har utlysts efter regeringsskandalen där landets ledare avslöjats med att använda skattepengar till privata resor.

Hör mer om valet på Grönland i Studio ett i eftermiddag.

Bara 18 månader efter förra valet går 57 000 grönlänningar till valurnorna i ett nyval som utlystes efter att det i oktober i år avslöjats att regeringschefen och partiledaren för det socialdemokratiska partiet Siumut; Aleqa Hammond, ertappats med att betala privata resor och hotell med självstyrets pengar.

Men trots att korruption inte varit en stor fråga i valrörelsen är nyvalet i sig ett tecken på att Grönlands demokrati utvecklas, säger Ulrik Pram Gad, statsvetare på Köpenhamns universitet.

– För tjugo år sen hade det här kanske inte lett till nyval och att det här inte är accepterat längre är ju en positiv utveckling, säger Ulrik Pram Gad, som konstaterar att den här valrörelsen inte handlat så mycket om Grönlands självständighet eller gruvindustrin som var tunga frågor vid förra valet.

Nu har valet fokuserats mer på fördelningspolitik, alltså om man ska satsa pengar på utveckling i huvudstaden Nuuk eller ute i dom små samhällena. Och ekonomin är en stor fråga, eftersom Grönland trots sitt årliga bidrag från den danska staten på 3,6 miljarder dras med ett stort underskott. Ön håller också på att dräneras på sin unga befolkning. 

– Självklart är frågan om ekonomi viktigt eftersom Grönlands ekonomi haltar lite. Men jag tycker det är viktigare att prata om hur vi kan samlas och lyfta i flock tillsammans mot en bättre ekonomi och ett bättre samhälle där det finns plats för alla, säger 27-åriga Ivalu Stender, som är en av de som lämnat och numera pluggar filosofi och arktiska studier i Århus.

Ivalu tycker att Grönlands befolkning är väldigt splittrad.

– Många viljor drar åt olika håll och det är viktigt att vi kan samlas i flock och lyfta tillsammans; mot ett bättre samhälle där det finns plats för alla, säger hon.

Men Ivalu, liksom alla grönländska studenter Ekots korrespondent träffar i Köpenhamn, säger att de vill återvända hem för att hjälpa till att bygga Grönlands framtid.

– Ja, jag vill hem igen. Det är mitt hemland och det är där mina barn ska växa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".