Piller ligger bredvid ett glas med vatten. Foto: Foto: Thomas Winje Øijord/TT.
1 av 2
Foto: Thomas Winje Øijord / TT.
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Äldre behöver mer blodförtunnande

"De positiva effekterna klart överväger de negativa effekterna"
2:00 min

Många äldre som skulle behöva blodförtunnande läkemedel för att undvika blodproppar och stroke behandlas inte av rädsla för allvarliga biverkningar. Men en ny rapport visar att nyttan överväger riskerna.

– Det har funnits farhågor i sjukvården att man inte har nytta av de här läkemedlen till de allra äldsta, och att de negativa effekterna av de här medlen, blödningar, skulle överväga och att man alltså inte skulle vinna något på att behandla de allra äldsta, säger Sigurd Vitols, professor i klinisk farmakologi vid Karolinska institutet.

– Men vi såg i rapporten att även de allra äldsta har en klar nytta av medlen och att de positiva effekterna klart överväger de negativa effekterna, säger Sigurd Vitols som även är projektledare för rapporten som gjorts vid Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Risken att drabbas av en blodpropp ökar med åldern och i takt med att befolkningen blir allt äldre ökar behovet av effektiva läkemedel och metoder för att förhindra exempelvis stroke.

I dag används blodförtunnande läkemedel som Waran, Trombyl och Persantin, men osäkerheten kring riskerna för allvarliga blödningar har gjort att försiktigheten kring behandling av äldre personer varit stor.

Konsekvensen för många är att de inte ordineras medicinen trots har ökad risk för en blodpropp. 

Men i den nya rapporten från Statens beredning för medicinsk utvärdering som bygger på ett 80-tal kliniska studier innebär ålder alltså ingen ökad risk i sig, menar Sigurd Vitols.

– Enbart hög ålder ska inte göra att äldre utestängs från de här viktiga medicinerna. Men man ska alltid lägga in en värdering av den enskilda patientens risk för blödningar, säger han.   

Sigurd Vitols hoppas att sjukvården nu tar till sig rapporten och helt enkelt förskriver mer blodförtunnande läkemedel åt äldre.

– Bland de som är åttio plus finns en tydlig och klar underbehandling, och om man behandlar dem också så kommer man förebygga många strokes, säger Sigurd Vitols.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".