Magnus Wernblom
Magnus Wernblom. Foto: TT

Modotränaren: Slagsmål lockar publik

"Jag tror att det är positivt"
1:53 min

Tidigare spelaren Magnus Wernblom som numera är juniortränare i klubben Modo vill se en mer tillåtande inställning till slagsmål i svensk hockey. Det är ett sätt att få publik till arenorna.

Magnus Wernblom som är tränare för juniorerna i Modos J-20-lag i Örnsköldsvik vill se en regelförändring i hockey.

De blir ju irriterade på varandra, så varför inte? De kan ha handskarna på sig om det är så, men att det blir en tempohöjare och händer någonting utanför ramarna. Jag tror att det är positivt.

I stället för matchstraff som kan följas av avstängning ska spelare som är med i slagsmål dömas till fem minuter utvisning, tycker han.

Magnus Wernbloms vilja att ge mer utrymme för slagsmål på planerna kommer i samma veva som hans klubb Modo gjort klart med ett kontroversiellt nyförvärv, den snart 43-årige Donald Brashear som är känd som slagskämpe i från NHL. Han beskrivs på Modos hemsida som en av de tuffaste spelarna som spelat i Nordamerika.

Den högsta ligan i Sverige, SHL, vill förbättra publiksiffrorna. Höstens publiksnitt är något högre än fjolårets vid samma tid, men flera klubbar kämpar med dåliga siffror, enligt SHL.

Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund vänder sig starkt emot Magnus Wernbloms attityd:

– Slagsmål hör inte hemma på ishockeyarenorna. Vi ser redan i dag att vi har svårigheter att rekrytera barn och unga på grund av att det förekommer våld på isen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".