Över 400 gripna runt om i USA

Mer än 400 människor har gripits runt om i USA till följd av oroligheter efter beskedet att den polis som i augusti sköt ihjäl den svarta tonåringen Michael Brown inte kommer att åtalas, rapporterar Reuters.

Förutom i St Louisförorten Ferguson i Missouri där händelsen inträffade och där protesterna varit mest intensiva, har demonstrationer i protest mot polisvåld genomförts i New York. Boston, Los Angeles, Dallas, Atlanta och i flera andra städer runt om i landet.

Många av manifestationerna rapporteras ha gått fredligt till men i bland annat New York ska flera personer ha gripits. Och i St Louis arresterades flera människor när ilskna demonstranter försökte storma kommunhuset.

Trots vreden fanns det på onsdagskvällen tecken på att situationen började lugna ner sig i Ferguson, enligt nyhetsbyrån AFP.

Frivilliga städpatruller - varav flera familjer med barn - städade gatorna efter måndagens och tisdagens upplopp då uppretade folkmassor gav sig på butiker, restauranger och andra affärsverksamheter.

Flera amerikanska kändisar uppmanar nu till protest genom köpbojkott under årets största shoppingdag, black friday. Black friday är shoppingdagen som också är klämdag och som förlänger tacksägelsehelgen i USA.

"Vi har makten att förändra vårt land", skriver Kat Graham, stjärna i den populära tv-serien Vampire Diaries på Twitter. Även exempelvis hiphop-nestorn Russell Simon står bakom uppropet som sprids i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".