Theresa May, Storbritanniens inrikesminister. Foto: TT
Theresa May, Storbritanniens inrikesminister. Foto: TT

Storbritannien vill skärpa lagar mot terrorism

"IS är ett av de allvarligaste hoten"
1:38 min

I Storbritannien lade inrikesminister Theresa May i går fram ett förslag till kraftigt skärpta lagar mot terrorism.

– Organisationen IS och deras anhängare från väst, representerar ett av de allvarligaste hoten vi står inför. Det sa Storbritanniens inrikesminister Theresa May, när hon sent i går lade fram förslaget till kraftigt skärpt lagstiftning mot terrorism i landet.

Enligt lagförslaget ska personer som misstänks för att ha deltagit i strider för terrororganisationer kunna stoppas från att återvända till Storbritannien. Flygbolag ska tvingas lämna över sina passagerarlistor till brittiska underrättelseorganisationer, om de inte gör det, ska planen kunna förbjudas att landa i landet. Skolor och universitet ska förbjudas att bjuda in föreläsare som misstänks företräda terrorgrupper och misstänkta terroristsympatisörer ska kunna tvångsförflyttas inom landet.

Lagstiftningen är nödvändig, enligt May, eftersom hundratals britter har anslutit sig till IS för att strida i Mellanöstern. Och de kan misstänkas komma tillbaka med uppdraget att utföra terrordåd i Storbritannien. Enligt May, har åtminstone 40 planerade terrordåd upptäckts och stoppats i Storbritannien de senaste åren.

Mays presentation av lagförslaget i går, sammanföll med den första domen i Storbritannien mot personer som återvänt från Syrien, misstänkta för inblandning i terrordåd. Två bröder dömdes till tre och ett halvt, respektive fyra års fängelse, efter att ha anlänt till Storbritannien med bland annat ammunition i bakluckan på sin bil. Minst ytterligare 16 personer sitter anhållna och väntar på rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".