Lugnare protester i Ferguson under onsdagen. Foto: TT/Charlie Riedel
1 av 2
Lugnare protester i Ferguson under onsdagen. Foto: TT/Charlie Riedel
Protesterna fortsätter, men under lugnare former. Foto: TT Photo/St. Louis Post-Dispatch, Laurie Skrivan
2 av 2
Protesterna fortsätter, men under lugnare former. Foto: TT Photo/St. Louis Post-Dispatch, Laurie Skrivan

Över 400 gripna efter tre dygns protester

Ekots korrespondent Agneta Furvik i Ferguson
3:15 min

Protesterna i Ferguson i Missouri har mattats av betydligt när de nu gått in på tredje dygnet, efter beskedet att den polis som i augusti sköt ihjäl den svarta tonåringen Michael Brown inte kommer att åtalas. Det rapporterar Ekots korrespondent Agneta Furvik, som finns på plats i Ferguson.

– Ja, det är ju lugnare än vad det var under tisdagskvällen, men Ferguson är fortfarande en belägrad stad. Brevid mig står tredubbla led av kravallutrustad personal från nationalgardet. Och mitt emot står ett hundratal demonstranter.

De två grupperna står mest och stirrar på varandra, några våldsamheter har ännu inte inträffat.

Tidigare under onsdagskvällen lokal tid inträffade dock en del smärre skärmytslingar mellan demontsranter och enheter ur den lokala polisen.

Förutom i St Louisförorten Ferguson i Missouri där händelsen inträffade och där protesterna varit mest intensiva, har demonstrationer i protest mot polisvåld genomförts i flera andra städer i USA, bland annat i New York, Los Angeles och Atlanta.

Många av manifestationerna rapporteras ha gått fredligt till, men i bland annat New York ska flera personer ha gripits. Och i St Louis arresterades flera människor när ilskna demonstranter försökte storma kommunhuset.

Sedan demonstrationerna påbörjades i måndags har mer än 400 människor gripits runt om i USA, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Observatörer från Amnesty, frivilliga från kyrkorna, gott om sjukvårdare finns på plats. Det finns en organisation för att detta ska bli lugnt, säger Agneta Furvik.

Det demonstranterna kräver är att polisen som sköt ihjäl den svarta tonåringen Michael Brown ska ställas inför rätta.

– Men åtalsjuryn har beslutat att det inte kommer att bli någon rättegång och kraven på att man gör om utredningen och tillsätter en specialåklagare, har avvisats av guvernören för Missouri, Jay Nixon.

Flera amerikanska kändisar uppmanar nu till protest genom köpbojkott under årets största shoppingdag, black friday, rapporterar TT.

Black friday är shoppingdagen som också är klämdag och som förlänger tacksägelsehelgen i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".