SD bestämmer sig dagen innan röstningen

1:11 min

På tisdag kväll - efter partiets gruppmöte - kommer Sverigedemokraterna att ge besked om hur man tänker rösta när den rödgröna regeringens och alliansens budgetar ställs mot varandra.

Det beskedet gav Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, efter finansutskottets möte nu på morgonen.

Om alliansens budget vinner kan regeringen Löfven falla.

Och hur SD agerar är inte fråga om vilken budget som är bäst - utan om vem partiet vill ska styra Sverige.

– Och då kan vi konstatera att Miljöpartiet är ett parti som fått oproportionerligt stort inflytande som ett resultat av den här så kallade migrationspolitiska överenskommelsen som många andra partier har anslutit sig till. Har vi då en möjlighet att fälla en regeringen så borde det då indikera att vi ska försöka ta den möjligheten, säger Oscar Sjöstedt. 

Men enligt Sjöstedt finns det även skäl för SD att inte försöka fälla regeringen. 

–  Det som talar emot det är så klart det är mycket stor osäkerhet vad som händer istället om vi gör så och det vet vi inte och det vet egentligen inte någon annan. Det är de två sakerna som står emot varandra enligt min bedömning, säger Sjöstedt. 

På onsdag ska riksdagen rösta om regeringens första budget, som också har stöd av Vänsterpartiet 

Om Sverigedemokraterna - som är vågmästare - väljer att rösta på allianspartiernas förslag så faller regeringens budget, och en regeringskris är ett faktum.

In i det sista pågår diskussioner i Sverigedemokraterna om hur partiet ska agera i slutomröstningen, och efter finansutskottets möte i dag sade alltså Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att ett besked kommer på tisdag, dagen före själva omröstningen.

Och viljan att få bort Miljöpartiet ur regeringen väger tungt.

– Jag står givetvis fast vid mitt uttalande om att det är direkt skadligt att ha Miljöpartiet i regeringsställning, säger Oscar Sjöstedt.

Men socialdemokraten Fredrik Olovsson, som är ordförande i finansutskottet, är inte oroad över att regeringens budget inte ska få stöd i riksdagen.

– Nej, utan att praxis är väldigt tydlig. Man lägger ned sina röster när man har förlorat sin egen politik, säger han. 

Både statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson har sagt att de har, om än inte med de orden, en plan B om budgeten faller eller ser ut att falla.

Om SD på tisdag skulle meddela att de tänker rösta med Alliansen så kan Socialdemokraterna begära återremiss när budgetramarna ska debatteras i kammaren på onsdag, inför omröstningen. Då blir det ingen omröstning, i stället skickas ärendet tillbaka till finansutskottet för fortsatt beredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista