Thailand
Foto: TT

Demokratiskt val i Thailand dröjer

"I dagens Thailand har vi ingen frihet alls"
2:19 min

I drygt ett halvår har Thailand styrts av militären och levt med undantagslagar och det kommer att dröja innan landet återinför demokrati.

Idag gick den Thailändske finansministern ut i tv-kanalen BBC och sa att det blir nog inget val nästa år trots tidigare löften. Det behövs mer tid att genomföra de nya reformerna, sa finansminister Sommai Phasee.

Premiärministern har sagt att han vill hinna slutföra sitt jobb så att Thailand inte halkar tillbaka i sina gamla vanor sa Sommai Phasee till BBC.

För bara några dagar sedan gick juntaledaren själv ut och stoppade näringslivets, då framförallt turistindustrins, förhoppningar om att krigslagarna skulle hävas.

Premiärministern har sagt att dessa lagar är ett verktyg han behöver använda. De används tillsammans med Thailands hårda majestätslagar i allt större skala . För de senaste veckorna har framförallt unga åter börjat visa sitt missnöje med att militären inte visar tecken på att vilja släppa ifrån sig makten.

I förra veckan greps sammanlagt tio unga när de visade tecknet med tre fingrar i luften. En gest som finns i Hunger-games filmerna som handlar om ett totalitärt styrt samhälle. De gripna släpptes efter att tvingats delta i tillrättavisande samtal. En av de gripna studenter sa efteråt till nyhetsbyrån AFP.

– I dagens Thailand har vi ingen frihet alls.

Minst två av Bangkoks biografkedjor har dessutom frivilligt valt att inte visa den nya Hunger Game filmen. En slags egencensur.

Den folkvalde tidigare premiärministern Yingluck Shinawatra gav i veckan sin första intervju i Thailand sedan hon tvingades bort av militären. Det ledde till en omedelbar reaktion från juntaledaren Prayuth som hotade med att hon nu inte längre skulle få resa utomlands.

Media som tidigare rapporterade från Yinglucks resor utanför landet hotades med att om de inte slutade att rapportera om familjens Shinawatra så skulle man tvingas införa större kontroll över media.

En människorättsgrupp kom i en rapport i veckan med uppgifterna att sedan militärkuppen i våras har minst 15 människor gripits och fängslats med hjälp av den hårda majestätslagen som ger rätt att döma upp till 15 års fängelse om man anses ha förolämpat kungahuset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".