UD och en hand som håller i sedlar.
Riksrevisionen kritserar UD:s och regeringens hantering av av biståndspengar. Foto: TT

Riksrevisionen: "Ingen kontroll på svenskt bistånd"

Regeringen får biståndskritik
1:18 min

Riksrevisionen kritiserar än en gång den svenska hanteringen av biståndet. Det går inte att kontrollera varför en viss organistation får pengar eller om pengarna ens ger något resultat. Det säger Claes Norgren som är riksrevisor.

– Det går inte att följa i ansvarskedjan om pengarna går till det man önskar, säger Claes Norgren.

Förra året uppgick biståndsbudgeten till drygt 30 miljarder kronor. I en rapport i september kritiserade riksrevisionen sida för hanterinen av den del de ansvarar för, men 12 miljarder hanteras nästan uteslutande av UD och regeringen.

Det är pengar till internationella organisationer, som Världsbanken eller UNHCR.

Riksrevisionen kritiserar nu UD och regeringens hantering av de pengarna. Besluten om utbetalningar fattas ofta av enskilda tjänstemän och fördelas i en informell process utan ordentlig dokumentation och uppföljning.

Det förfarandet gör det omöjligt att se på vilka grunder pengarna betalats ut och om det gett någon effekt, lyder kritiken.

– Vår rekommendation är att regeringen ska fatta besluten om de här medlen och skapa goda förutsättningar för insyn, kontroll och uppföljning, säger Claes Norgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".