Analys: Nu sätter SD press på Alliansen om budgeten

2:20 min

Det politiska Sverige har stannat upp och håller andan inför budgetomröstningen tredje december. Men från att i första hand varit en plåga för regeringen är det nu de borgerliga som fått det svettigaste dilemmat på halsen, skriver Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg.

Om Sverigedemokraterna på tisdag berättar att de ska rösta för alliansens förslag är det förstås ett stort bekymmer för regeringen. Men kanske ett ännu större för allianspartierna.

De kan inte längre sitta på åskådarplats och peka på regeringen utan tvingas själva ta ställning till hur budgetdramat ska fortsätta.

Sverigedemokraternas agerande sätter strålkastarljuset på det motsägelsefulla i de borgerligas linje.

Å ena sidan framhäver de gärna att de har en gemensam ekonomisk politik och kan lägga fram ett gemensamt motförslag till regeringens. Denna politik skulle vara mycket bättre för Sverige enligt alliansledarna. Därför har de försäkrat att de också ska rösta för sitt förslag utan att snegla på hur Sverigedemokraterna agerar.

Å andra sidan vill de absolut inte att denna politik ska vinna majoritet i riksdagen. I själva verket är de angelägna om att denna, enligt deras egen åsikt så nödvändiga ekonomiska politik, ska falla i omröstningen den tredje december.

De vill lägga fram sin politik men inte försöka driva igenom den. Och ännu mindre försöka komma tillbaka till regeringsmakten. Åtminstone inte nu.

De vill inte heller hamna i en sits där de tvingas förhandla med regeringen om den ekonomiska politiken. Den förhandlingen skulle oavsett innehåll landa i att de borgerliga räddar kvar Löfven vid makten. Inte riktigt vad de borgerliga ser som sin uppgift i politiken.

Linjen är ju att alliansen ska hålla ihop om att inte samarbeta med regeringen.

Men nu närmar sig skarpt läge. Då ökar pressen på de borgerliga att lösa sitt självpåtagna dilemma.

Om Sverigedemokraterna på tisdag eftermiddag meddelar att de stöder alliansförslaget finns bara dåliga handlingsalternativ för de borgerliga.

Det som nyss framstod som konstigt, förslaget att de ska lägga ner rösterna och inte rösta ja till sitt eget budgetförslag, framstår nu som en fullt tänkbar utväg.

Alliansledarna skulle i så fall hänvisa till behovet av att ta ansvar. Att ta ansvar för att Sverige ska kunna regeras. Att det är viktigt att inte ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken. Att nyval vore oansvarigt och att den ende som i nuläget kan bilda regering, beklagligt nog, är Stefan Löfven.

Samtidigt skulle de fortsätta hävda att de är i hård opposition mot regeringens politik och att de laddar för att komma tillbaka till regeringsmakten med en gemensam politik 2018. Och att de under resan dit tänker motarbeta regeringen i olika frågor. Bara inte fälla den.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista