Taxibilar Foto Hasse Holmberg/TT
Taxibilar Foto Hasse Holmberg/TT

Så ska taxifuskarna stoppas

Nya regler ska sätta stopp för oseriösa taxibolag. Om du sätter dig i en taxi där jämförpriset är mer än 500 kronor - då måste taxichauffören ge dig ett bindande pris för resan.

Den nya lagen ska börja gälla den 1 januari 2015. Konkret innebär det att taxichauffören måste ge dig en bindande uppgift om hur mycket taxiresan kommer kosta innan bilen börjar rulla, om jämförpriset för resan överstiger 500 kronor.  

Ett problem i dag är att många turister och äldre blir lurade när de sätter sig i en taxi. De är inte uppmärksamma på att jämförpriset är ovanligt högt och resan från Arlanda, som i vanliga fall ska kosta några hundra kronor, istället blir till tusenlappar.

– Regeringsbeslutet idag är ett viktigt steg i arbetet med att minska utrymmet för oseriösa taxiåkare. Att kunna lita på att man inte betalar överpriser i svenska taxibilar är viktigt för oss som bor här, men också för alla turister och affärsresenärer som besöker Sverige, säger infrastrukturminister Anna Johansson i ett pressmeddelande.

Polisen ska även kunna beslagta taxibilars registreringsskylt och taxameterutrustning om de inte uppfyller de nya kraven.

Svenska taxiförbundet har kämpat för lagändringen, men varnar samtidigt för att förändringen riskerar att bli ett slag i luften.   

– Vi är positiva till det i stort. Men att man gör en förändring innebär inte per automatik att det kommer att fungera. Det krävs en informationsinsats och att tillsynen ökar kraftigt, annars blir det nog ett slag i luften, säger Per Juth, förbundsdirektör för Svenska taxiförbundet. 

Förhoppningen är att de nya reglerna kan sanera upp taxibranschen. 

– Vi hoppas att den här lagförändringen ska ge resultat och få bort den del av taxinäringen som i det här fallet, inte gör något olagligt, men där många kunder blir ordentligt lurade. Nu blir det ett steg till där chauffören måste tala om maxpriset på resan, säger Per Juth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".