SD vill få bort Miljöpartiet från regeringen

1:55 min

På tisdag kommer Sverigedemokraterna att berätta hur de tänker agera i riksdagens budgetomröstning. Viljan att få bort Miljöpartiet ur regeringen väger tungt när partiet nu ska ta ställning.

Det beskedet gav partiledningen idag efter att frågan diskuterats i riksdagens finansutskott.

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt att ett sådant litet parti som Miljöpartiet, som har en sådan pass extrem hållning i många frågor, inte minst invandringsfrågan, har getts ett sådant stort inflytande både av den förra borgerliga regeringen och den nuvarande socialdemokratiska. Det här är något som i grunden skadar Sverige, säger vikarierande partiledaren Mattias Karlsson.

Om sex dagar avgörs budgetstriden i riksdagen. Om Sverigedemokraterna, som är vågmästare, väljer att rösta på allianspartiernas förslag så faller regeringens budget och en regeringskris är ett faktum.

Partiets besked kommer alltså på tisdag, dagen före själva omröstningen.

Nu på förmiddagen går gruppledaren och vikarierande partiledaren Mattias Karlsson ut i en debattartikel i Aftonbladet, riktad direkt till statsministern Stefan Löfven.

SD vill att regeringen ska ändra sin politik på tio områden, för att på så sätt göra det lättare för Sverigedemokraterna att fattas sitt beslut.

– Vi vill sträcka ut en hand och visa att vi inte har något egenintresse i att det är parlamentarisk oreda, men vi har ett ansvar för våra 800 000 väljare.

Allianspartierna kommer inte att påverkas av hur Sverigedemokraterna väljer rösta, det säger moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra.

– Det enda jag har att ta ansvar för är alliansens förslag, som vi har gått till val på och som vi kommer att rösta jag till på onsdag.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger att ansvaret ligger hos statsminister hos Stefan Löfven.

– Det är regeringen som styr riket, och jag hörde i morse hur Jonas Sjöstedt kräver en plan från Alliansen, men nu råkar det vara så att vi har en regering som är tillkommen med stöd av Vänsterpartiet, och det första vi kan kräva är ju en plan från sittande regering.

Socialdemokraten Fredrik Olovsson, ordförande i finansutskottet, är inte oroad över att regeringens budget inte ska få stöd i riksdagen.

– Nej, utan att praxis är väldigt tydlig. Man lägger ned sina röster när man har förlorat sin egen politik, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista