Ebolavaccinering. Foto:TT
Ebolavaccinering. Foto: TT.

Försiktigt hopp om nytt ebolavaccin

Försiktigt hopp om nytt ebolavaccin
1:34 min

Ett av de ebolavaccin som nu testas visar försiktigt positiva resultat. Enligt en första preliminär rapport har 20 personer fått vaccinet utan att allvarliga säkerhetsproblem upptäckts. Men det är fortfarande lång väg kvar innan det finns ett färdigt vaccin.

– Man kan sammanfatta att vaccinet har viss förmåga att stimulera immunsvar. Man kan inte säga något om skyddande effekt, det måste till fler studier för det, men man får ta små steg i taget, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor vid Karolinska Institutet.

Beskedet om vaccinförsöket kommer när ebola i sitt senaste utbrott dödat närmare 5.500 personer, främst i Västafrika.

Det här var det första testet på människor, och ingen vet om just den här vaccinkandidaten kommer att hålla hela vägen och verkligen visa sig fungera, menar Gunilla Karlsson Hedestam.

– Det är svårt att utvärdera om den här nivån av antikroppar kommer att räcka, men studien visar i alla fall att antikroppar framkallas och att även t-celler aktiveras, säger hon.

Nu kommer försöken med vaccinkandidaten att fortsätta. Fortfarande är det långt kvar på det som kallas för Fas 1 när det gäller prövning nya läkemedel och vacciner.

Då undersöks om den nya medicinen är direkt farlig och kan ge allvarliga biverkningar, och då är det alltid små grupper som testas.

Den pågående ebolaepidemin måste alltså bekämpas med andra medel, det kommer att dröja innan de drabbade i Västafrika kan få del av något vaccin.

Men man får ändå se det positiva med det arbete som nu pågår inom vaccinforskningen, menar Gunilla Karlsson Hedestam. 

– Ja, det är positivt att de har kunnat göra en sådan här studie på så kort tid, det här är saker som normalt sett tar väldigt lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".