Stora gruvbolag vinnare i Sverige

Gruvnäringen i Sverige går bra – för de bolag som är tillräckligt stora och tillräckligt etablerade. Nu, kanske mer än tidigare, krävs långsiktighet konstaterar Per Ahl, vd för gruvnäringens branschorganisation Svemin.

– Det går rätt så bra för den svenska gruvindustrin. Det finns en god efterfrågan för mineraler och metaller samtidigt som vi ser att den cyklicitet som vi har påverkar just nu järnmalm negativt, där vi har väldigt låga priser, säger Ahl i samband med branschens höstmöte i Stockholm i dag.

Men det går inte bra för alla.

– Nej, LKAB som då har en väl fungerande verksamhet kan ju hantera det här på ett annat sätt än de juniora bolagen som till exempel Northland och Dannemora, som är under uppstart.

Det är de små nyetablerade gruvbolagen som är förlorarna. De som kanske inte har råd att hålla ut tills priserna stiger.

Det är just möjligheterna och utmaningarna för gruvindustrin som står i fokus när branschen träffas i dag.

Näringen har i dag drygt 12 000 anställda, en 25-procentig ökning sedan 2010, och sysselsätter nästan tre gånger så många. Förhoppningen är en fortsatt stadig ökning – på sikt.

– Man måste ha ett långsiktigt perspektiv. Vi vet det att den här branschen har gjort otroligt stora investeringar, från 2008 cirka 58 miljarder kronor, som ju naturligtvis har ett långsiktigt perspektiv, säger Per Ahl, vd för Svemin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".