Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Personalbrist inom socialen drabbar utsatta barn

För få socialsekreterare hotar säkerheten
1:34 min

Krisen i landets socialtjänster är så allvarlig och omfattande att barn som far illa riskerar att bli utan hjälp. Det menar Akademikerförbundet SSR, som i en ny undersökning särskilt pekar på dålig kompetens och bristande kontinuitet, som en följd av att bemanningsbolag allt oftare anlitas då den egna personalen lämnar verksamheten.

-- Vi hamnar nästan i en situation liknande den i sjukvården där man har stafettläkare, där tjänstemän går in och ut i ärenden. Något av det svåraste man kan göra är att se och förstå en situation som ett barn eller en ungdom befinner sig i och faktiskt gå in och bryta något och omhänderta ett barn och placera i ett familjehem, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

Trots att Akademikerförbundet SSR:s enkätundersökning, som visar att sju av tio kommuner använt sig av bemanningsföretag för barn- och ungdomsvård är långt ifrån heltäckande, menar Heike Erkers att det ger en god bild av den kritiska situationen ute på socialkontoren i landet. Av 161 tillfrågade kommuner svarade 94.

Men enligt Heike Erkers räcker det för att visa bristerna och konsekvensen av bristande kontinuitet inom socialtjänsten kan bli förödande.

-- Risken är att det sker ett antal misstag på vägen för att man inte äger ärendet från ax till limpa. Det andra som händer är att barn och familjer inte känner tillit till de tjänstemän man möter. Det kan också bli så att man inte vill ta kontakt med socialtjänsten, man förlorar förtroende för verksamheten. Då är vi riktigt illa ut, säger Heike Erkers.

Svenljunga kommun är ett exempel där man varit tvungen att lösa den akuta personalbristen med bemanningsföretag.

För tillfället är tre av sju socialsekreterare, som jobbar med barn- och ungdomsutredningar, inhyrda konsulter.

Eva-Britt Andersson, som är Svenljungas individ- och familjeomsorgschef, ser flera nackdelar med det. Dels kostar det mycket pengar, dels riskerar information att gå förlorad.

-- Det har hänt att ett ärende får ligga två veckor innan nästa man är på plats. Blir det ingen överlappning går information förlorad, säger Eva-Britt Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".