Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen vägrar sitta i pensionsmöte med Miljöpartiet

Publicerat torsdag 27 november 2014 kl 17.09
FP: "Miljöpartiets politik är inte förenligt med arbete och tillväxt"
(1:02 min)
Alliansen
Foto: TT

Socialdemokraterna bjöd in Miljöpartiets Per Bolund till pensionsgruppen. Då marscherade Alliansen ut ur mötesrummet.

Bråket mellan regeringspartierna och Alliansen i pensionsgruppen fördjupades ytterligare idag när Allianspartierna i protest lämnade mötet, det första efter valet. Skälet var att Miljöpartiet som inte har en plats i gruppen var med på mötet.

– Konsekvensen av detta blir att regeringen måste ta ett ansvar och fortsätta bereda de här ärendena nu, säger socialförsäkringsminsiter Annika Strandhäll (S).
– Så du menar att ni kör över pensionsgruppen nu?
– Nej det gör vi inte. Min arm och hand är utsträckt. Men förutsättningen är att de borgerliga partierna är regering.

Allianspartierna har under en längre tid varit kritiska till att Socialdemokraterna kommit överens med Miljöpartiet om att ingå i pensionsgruppen som har funnits i 20 år. Och när gruppen som består av Allianspartierna och Socialdemokraterna skulle ha sitt första möte idag efter valet, deltog miljöpartisten och finansmarknadsminister Per Bolund som är ansvarig för flera av frågorna som var på dagordningen. Det accepterade inte de borgerliga ledamöterna.

– Vi tycker att det är viktigt att ta ansvar för Sveriges pensioner och det bygger på att man ser arbete och tillväxt som grunden för pensioner och vår uppfattning är att Miljöpartiets politik inte är förenlig med arbete och tillväxt, säger Mats Persson (FP).

Tycker du inte att det är rimligt att Per Bolund är med?
– Jag förutsätter att regeringen inom sig organiserar sig på ett sätt så att hela regeringen känner sig representerad.

Nu verkar situationen vara helt låst. Alliansen förutsätter att Miljöpartiet inte kommer att vara med i gruppen och regeringen ser ingen framtid för det blocköverskridande samarbetet om inte Miljöpartiet får vara med. 

– Jag vill naturligvtis föra en dialog med de borgerliga partierna och hoppas att vi ska kunna hitta tillbaka till ett bra samarbete, men de måste ha respekt för att Miljöpartiet är en del av Sveriges regering, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Kommer ni under inga omständigheter gå med på att Miljöpartiet deltar i den här gruppen?
– Vi gör bedömningen att deras politik inte är förenlig med arbete och tillväxt, säger Mats Persson (FP).

Fakta: Pensionsgruppen

  • Pensionsgruppen består av Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.
  • De samarbetar sedan mer än 20 år tillbaka om pensionssystemet och gör gemensamma överenskommelser om regler och utformning som har betydelse för allas pensioner.
  • Det kan handla om villkor, pensionsålder och hur pensionerna ska vara säkrade för framtiden.
  • Den 27 november ska gruppen göra omstart efter valet.
  • De borgerliga partierna vill inte att Miljöpartiet ska vara med och tvekar om partiet kan bjudas in senare.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".