Farligt att vara fackligt aktiv i Iran

"Ingenting har förändrats på arbetsplatserna"
2:13 min

I Iran är oberoende fackföreningar förbjudna. Att vara medlem kan leda till fängelse och hot om att förlora jobbet, säger människorättsaktivisten Sholeh Zamini på besök i Stockholm.

Att utöva vanligt fackligt arbete – kritisera, kräva kollektivavtal, kräva högre löner och bättre villkor – kan vändas till anklagelser om att sprida fientlig propaganda mot den iranska regimen.

Just nu sitter 27 fackligt aktiva fängslade i Iran, många anklagade för brott mot den nationella säkerheten. Men facket behövs.

I Iran är minimilönerna låga och urholkas av den höga inflationen. Många arbetare har också osäkra villkor med korta anställningar där de kan få sparken utan vidare. Ofta saknas sjukförsäkringar och skyddsnät.

Om familjeförsörjaren, som är en man, blir sjuk eller får en arbetsskada går det snabbt utför med familjen.

– Klyftorna mellan fattiga och rika i Iran är mycket stora, säger Sholeh Zamini.

Särskilt sårbara är kvinnor, migrantarbetare och barn. Trots att barnarbete är förbjudet i Iran har Sholeh Zamini stött på femåringar som jobbat i en tegelfabrik.

– Många av de är afghanska barn som tvingas arbeta för att hjälpa sina familjer.

Iran har skrivit på flera internationella avtal om arbetsrätt och är medlem av FN:s internationella arbetsorganisation, ILO. Men landet har inte undertecknat konventionerna om föreningsfrihet och rätten till kollektivavtal, säger FN:s rapportör om mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed.

– Retoriken har mjuknat under Rouhani, men ingenting har förändrats på arbetsplatserna. Det har snarare blivit en tillbakagång, säger Ahmed Shaheed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".