Bolåneräntorna varierar för många kunder. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Bolånen ökar allt snabbare

Sex procent högre än för ett år sedan
1:03 min

Trots varningar från myndigheter och politiker fortsätter svenska hushåll att låna i allt snabbare takt, visar färsk statistik från SCB. De svenska bolånen var i slutet på oktober drygt sex procent högre än ett år tidigare.

Sammanlagt har svenska hushåll skulder till banker och andra låneinstitut på över 3000 miljarder kronor. Anna Bünger i Stockholm är en av många bolånetagare.

– Jag har haft lån ganska länge och är väl inarbetad i bostadsmarknaden. För mig är det inget stort problem, säger hon.

Vad tänker du nu när räntan är så låg? Är det läge att låna mer pengar om man har marginal?

– För vår del lånar vi när vi behöver göra en renovering eller så, säger Anna Bünger.

Stigande priser på bostadsmarknaderna i många städer i Sverige har skapat utrymme för många att låna pengar till att renovera sina bostäder. De låga räntorna ses som en orsak till att priserna stiger.

Ränteläget har också gjort det lättare för många förstagångsköpare att klara av att hantera höga skulder. I slutet på oktober var de svenska hushållens sammanlagda skulder 3037 miljarder kronor, enligt SCB. Av de var drygt 80 procent bolån.

En tydlig trend under året är att de svenska hushållens sammanlagda bolån ökat allt snabbare månad för månad. I början på året växte de med 5,4 procent men var i oktober uppe i 6,1 procent.

Troligen har utlåningen fortsatt att öka under november eftersom Riksbanken nu har sänkt styrräntan till noll, vilket uppmuntrar till ökat låntagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".