David Cameron, Skottland
Foto: TT

Skottland ska få ett större självstyre

"Vi håller våra löften och vi håller ihop vårt land"
1:29 min

I Storbritannien offentliggjordes det under torsdagsmorgonen hur Skottland ska få en högre grad av självstyre. Det är resultatet av folkomröstningen tidigare i höst, då skottarna röstade för att vara kvar i Storbritannien.

Samtliga partier i det brittiska parlamentet står bakom förslaget, som ska läggas på parlamentets bord i januari.

Förslaget innebär bland annat att Skottland ska få bestämma över sina egna inkomstskatter och förfoga över alla intäkter från inkomstskatter i Skottland. Det skotska parlamentet ska dessutom få rätt att besluta om sitt eget välfärdssystem.

Premiärminister David Cameron är höjd.

– Jag är glad över förslaget. Vi håller våra löften och vi håller ihop vårt land, säger David Cameron i en intervju med brittiska BBC.

Det här är resultatet av ett löfte som de tre största partierna lade fram under slutfasen i kampanjen inför folkomröstningen om självständighet i Skottland. Löftet anses ha varit en avgörande faktor bakom att skottarna röstad nej till självständighet.

Men förslaget kan få mycket mer omfattande konsekvenser för Storbritannien. Premiärminister Cameron har nämligen sagt, att följden måste bli att också England får rätt att bestämma över politiska frågor som bara berör England.

Det är ett starkt kritiserat förslag som skulle föra Storbritannien i riktning mot en federation. Men Cameron står i dag fast vid det kravet.

– Engelska röster för engelska lagar. Vi kommer att komma med ett sådant förslag inom kort, säger David Cameron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".