SD: Regeringen måste ändra sig på 10 punkter

2:34 min

Budgetstriden i riksdagen fortsätter. På tisdag kväll kommer Sverigedemokraterna att ge besked om de tänker försöka fälla regeringen eller inte. Väljer SD att rösta mot budgeten blir det regeringskris.

– Det är lite märkligt, det handlar ju ändå om Sveriges statsbudget. Jag tycker att de kunde lämna besked tidigare, säger finansminister Magdalena Andersson.

På onsdag ska riksdagen säga sitt om den rödgröna regeringens budget, och det är fortfarande oklart om Stefan Löfven kommer att få stöd för sitt alternativ.

Om Sverigedemokraterna i slutomröstningen väljer att rösta på de borgerliga partiernas förslag - i stället för att lägga ned sina röster - så faller regeringens budget, och det blir regeringskris.

SD har tidigare sagt att man tänker väga regeringens budget mot alliansens, men i dag kom beskedet att det är själva regeringsfrågan som avgör partiets ställningstagande.

Sverigedemokraterna sticker inte under stol med att Miljöpartiet borde lämna regeringen, och så här säger SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt att ett så litet parti som Miljöpartiet, som har en så pass extrem hållning i många frågor, inte minst i invandringsfrågan, har getts ett så stort inflytande, både av den förra borgerliga regeringen och den nuvarande socialdemokratiska. Det här är något som i grunden skadar Sverige, säger han.

Tidigare i dag publicerade Aftonbladet ett öppet brev från Mattias Karlsson, riktat till statsminister Stefan Löfven.

Sverigedemokraterna vill att regeringen ska ändra sin politik på tio områden, för att på så sätt göra det lättare för Sverigedemokraterna att fatta sitt beslut.

Men finansminister Magdalena Andersson avvisar alla tankar på att tillmötesgå kraven.

– Vi förhåller oss inte till Sverigedemokraterna. Det är ett parti som bygger på värderingar av människor, man placerar in människor i vi och dem. Ett parti med en sådan värdegrund kommer vi överhuvudtaget inte att förhålla oss till i något som helst läge, säger hon.

Magdalena Andersson räknar med att Sverigedemokraterna följer praxis - och lägger ned sina röster när deras egen budget har fallit.

Hon vill i dag inte säga något om hur regeringen tänker agera om SD på tisdag berättar att de tänker stödja alliansens alternativ.

– Det finns ju ett antal olika möjligheter för regeringen, så det kommer vi att berätta om den situationen skulle uppstå. Jag har svårt att se att den skulle uppstå, säger finansminister Magdalena Andersson.

De har ju länge hotat att rösta med alliansen. Har ni inte bestämt hur ni kommer att göra om de gör det?

– Det här har vi naturligtvis sett, att det finns en sådan risk, även om vi bedömt den som liten. Det har vi känt till naturligtvis, ända sedan vi bildade regeringen, och det finns ett antal olika handlingsalternativ, men jag ser ingen anledning att gå in närmare på dem i dagsläget, eftersom utgångspunkten är att partierna i riksdagen följer den praxis som finns, säger Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista