Skanska överger alla Latinamerikaplaner efter att ha dragits in i mutanklagelser mot samarbetspartners i landet. Foto: TT/Ekot
Skanska överger alla Latinamerikaplaner efter att ha dragits in i mutanklagelser mot samarbetspartners i landet. Foto: TT / Ekot.

Skanska ska ha ingått i mutkartell

"Den här elefanten går inte att sopa under mattan"
3:36 min

Ekot kan nu presentera nya besvärande uppgifter för Skanska i Brasilien. Enligt en före detta chef för det statliga oljebolaget Petrobras, Skanskas största kund i landet, förhandlade Skanska direkt fram kontrakt med de chefer, som nu erkänt sig skyldiga.

Grafik: Projekten som Skanska har med mutmisstänkta företag

Ildo Sauer är före detta hög chef i Petrobras. Det var han som beställde en gasledning i Amazonas, ett miljardkontrakt, som Skanska vann tillsammans med det brasilianska företaget Camargo Correa.

Han säger sig själv inte känna till något om mutor, men säger han, kontraktskrivningen sköttes av mina kollegor Renato Duque och Pedro Barusco och de namnen känner ni väl till.

Renato Duqe och Pedro Barusco sitter nu häktade. Pedro Barusco har erkänt och lovat betala tillbaka över 700 miljoner kronor från schweiziska bankkonton.

Det var alltså de två cheferna som gav Skanska kontraktet.

Skanska håller nu på att granska fakturorna i fyra projekt, där polisen misstänker att mutor betalats ut.

Enligt Johan Henriksson, Skanskas nytillträdde Latinamerikachef, kände företaget inte till att Petrobras krävde mutor, varken av dem eller deras konkurrenter och partners.

– En representant för Skanskas partner Camargo correa har erkänt att han betalt 6 miljoner kronor  mutor för projektet med gasledningen i Amazonas, säger Johan Henriksson.

Av polisutredningen framgår också att Skanska ska ha ingått i en kartell med byggbolag som gemensamt delat upp kontrakt och mutor mellan sig och att Skanska inte skulle ha vetat om vad som pågick.

Det är osannolikt, säger den brasilianska ekonomijournalisten Samantha Lim på landets största tidningen Folha de Sau Paolo.

– Det är svårt att tro på Skanska, när de säger att dem inte visste något. Flera personer, både chefer inom Petrobras och chefer på brasilianska byggföretag, vittnar om att alla som var medlemmar i kartellen visste om vad som pågick. Den här elefanten går inte att sopa under mattan, säger Samantha Lima som är reporter på Brasiliens största dagstidning.

Hon har bevakat korruptionsskandalen genom Petrobras, och hon berättar att de byggchefer som nu börjat vittna i polisförhör alla ger samma version av händelserna.

För att få kontrakt på raffinaderier och gasledningar fick företagen betala in 3 procent av kontraktens värde i mutor till Petrobras chefer.

Kontrakten delades upp mellan byggföretagen, som tillsammans bildade en kartell som de kallade för o clube – klubben.

Skanskas representant i kartellen namnges i polisförhören, men Johan Henriksson på Skanska håller fast vid sin version. De visste inget.

– Nej, säger han.

Men hur är det möjligt att ni inte känner till det här?

– Jag kan inte säga att ingen som är anställd på Skanska har blivit tillfrågad eller är med i detta, men vi gör ju en undersökningen nu för att verkligen säkerhetsställa oss om att så inte är fallet. Men vad vi vet i dag så har ingen av oss varit inblandad i detta, säger Johan Henriksson.

Men journalisten Samantha Lima tycker att Skanskas förklaring haltar. Det är väl deras uppgift att hålla sig informerade om vad som pågår i de länder där de har verksamhet? Det borde väl vara en del av deras företagsetik, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".