Två dödades och en skadades allvarligt när en 50 tons vägg rasade. Ylva Johansson (S) Foto: Anders Hildemar Olsson/Sveriges Radio.
Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister. Foto: Anders Hildemar Olsson/Sveriges Radio.

Regeringen vill ändra reglerna för utländska arbetare

Ylva Johansson (S): "Hindra social dumpning"
1:25 min

Regeringen river inte inte upp Lavallagen som lovat. Istället vill de se förändringar av reglerna för arbetare från andra EU-länder som jobbar tillfälligt i Sverige. Kollektivavtalens ställning ska stärkas, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Enligt Lavallagen får inte svenska fack ta till stridsåtgärder mot utländska företag som säger att arbetstagarna har villkor som är minst lika bra som de svenska. Förändringen som regeringen nu vill se är att facken visst ska få strejka, men för att få det utländska företaget att skriva på ett avtal med facket om att villkoren verkligen tillämpas.

– Det innebär att hindra social dumpning och stärka villkoren för de som arbetar och är utstationerade i Sverige.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att riva upp Lavallagen, nu blir det i stället ett tilläggsdirektiv till en utredning som ska vara klar i vår. Syftet är att de som arbetar tillfälligt i Sverige ska få bättre skydd.

Regeringen beslutade i dag också att ta fram ett förslag på huvudentreprenörsansvar. Alltså att till exempel att ett byggföretag är ansvarigt för villkoren hos alla underentreprenörer i projektet. Arbetsgivarna i Sveriges byggindustrier tycker att det är klåfingrigt av regeringen eftersom arbetsgivare och fack redan kommit överens om en lösning.

– Vi vill se ett huvudentreprenörsansvar för utstationerad arbetskraft, .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".