Thella Johnson, homoäktenskap, Finland
1 av 2
Foto: Thella Johnson/SR
Två mäns händer omfamnar varandra. I bakgrunden: en uppslagen bibel.
2 av 2
Att göra äktenskapslagen könsneutral är ett hett debatterat ämne i Finland. Foto: TT

Finland röstar om homoäktenskap

Äldre dam: "Homosexuella tar över vårt land"
2:33 min

Finska riksdagen beslutar om homoäktenskap idag. Landets styrande kan välja att göra äktenskapslagen könsneutral.

Ska homosexuella par i Finland få rätt att gifta sig? Frågan kan avgöras idag, då Finlands riksdag beslutar att antingen gå vidare med förslaget om könsneutral äktenskapslag, eller helt avslå det. Vår korrespondent rapporterar från Helsingfors, där bägge sidor kampanjar in i det sista.

På riksdagshusets trapp har kristna aktivister samlats för en sista protest inför fredagens omröstning om ny äktenskapslag. De tänder ljus, håller upp banderoller och sjunger psalmer.

– Jag är förskräckt inför den gudlösa lag som kan bli verklighet här. De homosexuella håller på att ta över vårt land, säger en äldre dam som inte vill uppge sitt namn. Hennes väninna håller i en inramad bröllopsbild som föreställer hennes mor och far.

Kvinnan som leder bönen och manifestationen berättar gråtande om hur hon själv växte upp utan pappa, och hur det finska samhället nu vill normalisera att barn växer upp utan moders- eller fadersgestalter.

Kampanjerna för och emot samkönades pars rätt att gifta sig har pågått intensivt hela året. Förslaget har röstats ned två gånger i riksdagens lagutskott. När hela riksdagen nu ska ta ställning är opinionen mer jämnt fördelad än någonsin. Beslutsfattarna uppvaktas in i det sista av medborgare som vill påverka utgången.

Arto Pirttilahti, riksdagsledamot för centern, bläddrar igenom de tiotals mejl han får varje timme från olika företrädare från ja- och nejsidorna. Han sitter i lagutskottet och röstade själv nej där i förra veckan. Det tänker han göra nu också.

– Äktenskap är något för man och kvinna, enligt min tro och övertygelse. Homosexuella och lesbiska par har redan i princip samma rättigheter i partnerskapslagen, och vi måste utreda konsekvenserna av en sån här lag mycket mer noga innan den kan bli aktuell. Hur skulle till exempel vår kyrka påverkas, säger Arto Pirttilahti

Finland är den enda landet i Norden som inte tillåter samkönade äktenskap. En av de som arbetat längst för en ny lag är De grönas Oras Tynkkynen. Han skrev sin första riksdagsmotion i frågan för snart tio år sen.
Oavsett hur det går nu, är han övertygad om att homopar i Finland kommer att få gifta sig inom en snar framtid.

– Det är politikerna som inte hänger med. Bland Finlands invånare är en tydlig majoritet för lika rättigheter, säger han.

Flera högt uppsatta politiker och makthavare har de senaste veckorna gått ut till stöd för samkönade äktenskap. Bland dem statsminister Alexander Stubb, finansminister Antti Rinne och Finlands ärkebiskop Kari Mäkinen.

Fredagens omröstning väntas bli mycket jämn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".