Ryss-sanktioner skadar EU-exporten

Svenska textilbolaget: "Stendött sedan kvartal två"
1:55 min

Exporten från EU till Ryssland har minskat med tolv procent hittills. Orsaken är sanktionerna mot Ryssland.

För Sveriges del är minskningen ännu marginell, men för Patrik Johansson , VD på textilföretaget Engtex har exporten till Ryssland sjunkit drastiskt.

– Det har varit helt stendött sedan kvartal två. De här sanktionerna har främst varit riktade mot energisektorn och de som använder vårt material i Ryssland jobbar i energisektorn. Så det är därför vi påverkas. Det är jobbigt när man inte kan påverka något själv, det är bara att vänta och se, säger Patrik Johansson, VD på textilföretaget Engtex.

Som en protest mot Rysslands inblandning i Ukraina har EU satt in sanktioner som framförallt riktar sig mot personer och företag inom gas- och försvarssektorn i Ryssland. Ryssland har svarat med ett importförbud av livsmedel från EU. Det här har nu påverkat EU-ländernas export till Ryssland.

Mellan juli och augusti, då sanktionerna trappades upp betydligt, sjönk exporten från EU till Ryssland med motsvarande 18,5 miljarder kronor. Under januari till augusti i år jämfört med samma period 2013 handlar det om en nedgång på över 12 procent, visar siffror från Eurostat. I Sverige är minskningen betydligt mindre, här handlar det om tre procent. Att Sverige inte påverkats lika mycket totalt sett kan bero på att det framförallt är livsmedelsföretag som drabbats, det säger Andreas Giallourakis på Business Sweden i Ryssland.

– I Sverige har vi relativt få aktörer som exporterar livsmedel direkt till Ryssland. Men vi märker såklart av en avmattning även inom andra branscher. Det är många inom industrisektorn som säger att de har en betydligt minskad export mot tidigare, säger Andreas Giallourakis, kontorschef för Business Sweden i St Petersburg.

Men det finns också en annan bild, en del svenska företag har till och med ökat sin export till Ryssland i år, trots sanktioner och fallande valuta, enligt Andreas Giallourakus.

– Det finns exempel på branscher som går ganska bra. Till exempel inom finanssektorn och företag som levererar onlinetjänster som gått förvånansvärt bra i år. Så det är inte någon entydig bild när det gäller de svenska företagen.

Men ett av dom svenska företagen som märkt av en kännbar försämring är alltså textilföretaget Engtex som exporterar skyddskläder till Ryssland. Och för företagets VD, Patrik Johansson, är nu oron stor att andra länder, som inte berörs av sanktionerna, ska ta över hans kunder.

– Någonstans ifrån tar de förmodligen in materialet. Det kan ju bli jättesvårt att få tillbaka våra kunder sedan, har de fått in andra leverantörer så är man ju inte med i matchen längre, säger Patrik Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".