Snö faller över soldater med kravallsköldar stående under en lykta.
Foto: TT

Lugn thanksgiving i Ferguson

Efter dagar av oroligheter lättade spänningarna i staden Ferguson på torsdagen. Men hundratals har gripits i demonstrationer som hållits efter att en jury beslutat att inte åtala en polis som skjutit en obeväpnad tonåring.

Med gudstjänster och kalkonluncher hoppades kyrkorna att dagen skulle bli lugn utan ytterligare upplopp. höll på att förbereda den måltid som ska serveras under torsdagen till kyrkans besökare när TT når henne. Hon arbetar vid Wellspring Church, en av Fergusons många församlingar och har på nära håll följt demonstrationerna som kommit att prägla förorten till St Louis.

– De senaste dagarna har varit hektiska. Det har varit svårt att ta sig runt i staden. Jag hoppas nu att vi kommer ha en lugn och fridfull helgdag, säger Lily Bradnax i telefon till TT när hon håller på att förbereda den måltid som skulle serveras till kyrkans besökare.

Måndagens besked om att polisen som sköt den svarta tonåringen Michael Brown inte åtalas, startade nya oroligheter och protester i området. Demonstrationerna har sedan spridits över hela USA och de senaste dagarna har runt 500 människor gripits, bara i Kalifornien.

Torsdagen var dock lika med thanksgiving, en av USA:s största helgdagar, och tänkt som en dag för familjer att samlas.

Fergusons församlingar hoppades kunna bidra till en lugn dag utan fortsatta demonstrationer. Enligt en rundringning som tv-bolaget NBC gjort räknar flertalet med betydligt fler besökare än vanligt.

– Jag hoppas att människor kan samlas i dag och att kyrkan kan föra samma människor, säger Lily Bradnax.

Frivilliga städpatruller — varav flera familjer med barn — har städat upp på Fergusons gator efter upploppen då uppretade folkmassor gav sig på butiker, restauranger och andra affärsverksamheter.

Flera amerikanska kändisar uppmanar också till protest mot beslutet och polisbrutalitet genom köpbojkott under årets största shoppingdag, "black friday".

Lily Bradnax hoppades samtidigt att kyrkans lunch skulle hjälpa till att bevara lugnet.

– Det blir kalkon. En klassisk thanksgiving-måltid, säger hon och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".