Gruppfoto över den nya regeringen. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Statsvetare: "Ett unikt läge i Sverige"

Unikt parlamentariskt läge
2:01 min

Det är osäkert hur länge den rödgröna regeringen kommer att sitta kvar oavsett hur det går i budgetomröstningen nästa vecka, det menar statsvetare som Ekot talat med.

Att Socialdemokraternas regeringssamarbete med Miljöpartiet innebär stora svårigheter visar inte minst gårdagens politiska dramatik, med bland annat bråk i den blocköverskridande pensionsgruppen. Mikael Gilljam är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

– Det här har vi aldrig varit med om i Sverige. Det här är ett helt unikt läge i Sverige. Jag tror ingen vågar gissa hur det ska sluta. Jag kan tänka mig att det kan bli flera olika regeringar under den här perioden. Det är det mest komplicerade parlamentariska läget som Sverige sannolikt någonsin har haft, åtminstone i någorlunda modern tid. Så det är inte de bästa oddsen för att vi ska klara oss med en regering.

Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven försöker sig på något helt nytt, säger Mikael Gilljam - han försöker regera med en vänsterminoritet mot en högermajoritet - och dessutom få med sig Miljöpartiet i överenskommelser som är svåra för partiet. Och all kritik riktas just nu mot Miljöpartiet - från såväl allianspartierna som från Sverigedemokraterna - så frågan är...

– Hur mycket mer Miljöparti tål Socialdemokraterna?
– Det verkar ju vara Miljöpartiet som ställer till problemen för Stefan Löfven nu. Det började väl antagligen redan med valresultatet. Planeringen måste ha varit att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle ha blivit större än alliansen.

Ulf Bjereld som också är professor i statsvetenskap, dock socialdemokratiskt märkt, håller med. Han betonar att Stefan Löfven före valet sade att han inte ville leda en enpartiregering i minoritet, men att det skulle kunna finnas fördelar med det:

– En socialdemokratisk enpartiregering skulle ju på ett sätt ha betydligt större handlingsfrihet att sluta blocköverskridande uppgörelser än vad man nu har när man måste väga in Miljöpartiets överväganden i sådana uppgörelser.

Och det är inte omöjligt, resonerar de båda statsvetarprofessorerna, att tanken lockar. Socialdemokraterna har erfarenhet av att regera ensamt i minoritet. Och oavsett hur det går i budgetomröstningen nästa vecka, tror även Ulf Bjereld att regeringen kan komma att ombildas under mandatperioden:

- Det kan det mycket väl bli. När budgetomröstningen väl är klar kan man säga att det politiska livet börjar på allvar under de kommande fyra åren, säger Ulf Bjereld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".