Foto: TT.
Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt under valnatten. Foto: TT.

Moderaternas eftervalsanalys klar

Moderaterna förlorade jobbfrågan och saknade svar vad gäller välfärd och integration. Det är tre av de viktigaste orsakerna till att partiet tappade nästan sju procent i valet, enligt partiets eftervalsanalys. 

Moderaternas jobbpolitik utvecklades inte under förra mandatperioden, vilket ledde till att partiet inte vann i jobbfrågan, skriver Hans Wallmark och Per Nilsson som presenterar analysen på DN Debatt.

När det gäller välfärden lyckades Socialdemokraterna ange tonen, medan integrationsdebatten skedde på Sverigedemokraternas planhalva. Inför valet 2018 måste partiet bli bättre på att möta dessa två frågor, lyder slutsatsen.

Debatten om invandringen handlade nästan bara om storleken på mottagandet, medan integrationen och de problem som många människor upplever kom i skymundan. M bör utveckla en integrationspolitik som bättre svarar mot de utmaningar som finns, skriver de.

Moderaterna åtnjöt på valdagen fortfarande störst förtroende hos väljarna när det gäller ekonomin. Att behålla den positionen är avgörande för framtiden, och inget som får tas för givet, påpekar Wallmark och Nilsson.

De menar också att partiorganisationen inte riktigt orkade axla rollen som framåtblickande, vilket gjorde att regeringskansliet fick ta ett större ansvar för partipolitiken. "Ansvar och kontroll kom att gå före idéer".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".