Den 15-åriga flickans mamma och pappa, visar upp det senaste fotot på de två flickorna som nu påstås ha tagit sitt eget liv.
1 av 2
Den 15-åriga flickans mamma och pappa, visar upp det senaste fotot på de två flickorna som nu påstås ha tagit sitt eget liv. Foto: Margita Boström/SR.
Enligt polisen har flickorna iförda sina finaste saaris klättrat upp för denna stam för att sedan hänga sig själva. Flickornas pappor visar trädet som flickorna hittades i. Foto: Margita Boström/SR.
2 av 2
Enligt polisen har flickorna iförda sina finaste saaris klättrat upp för denna stam för att sedan hänga sig själva. Flickornas pappor visar trädet som flickorna hittades i. Foto: Margita Boström/SR.

Polisen i Indien hävdar att flickorna hängde sig

Pappan: Får jag inte rättvisa, hänger jag hela familjen i trädet
1:39 min

De två unga flickorna som hittades hängda i ett mangoträd i slutet av maj i år tog sina egna liv. Det hävdar den federala polisen, CBI, efter att under fem månader undersökt fallet.

Efter det oväntade beskedet står åter Indien i rampljuset för det sexuella våldet mot kvinnor i landet. CBI:s talesperson gav beskedet under torsdagskvällen.

– Vi har kommit fram till att flickorna tog sina egna liv, sa den federala polisens taleskvinna till reportrar.

Det var i juni i år som bilderna på de två kusinerna, 14 och 15 år gamla, hängande i ett mangoträd i den lilla byn i delstaten Uttar Pradesh blixtsnabbt spreds i media världen över. Indien och våldet mot kvinnor blev åter en högst aktuell fråga.

Lokal polis och läkare som undersökte kropparna kom fram till att de två flickorna både våldtagits och mördats. Tre unga pojkar greps misstänkta för dådet. Men efter att den federala polisen tog över fallet släpptes de.

Ekot besökte den lilla fattiga byn för två månader sedan. Det är en huvudgata och något hundratals hus. Mangoträdet står i utkanten av byn.

Den federala polisen har inte kunnat undersöka kropparna igen då de försvann från sin grav i samband med en översvämning i somras. Istället har de kommit fram till slutsatsen genom att kriminaltekniskt undersöka kläder.

De säger att anledningen till att flickorna själva skulle ha tagit sina liv var för att den äldsta flickan hittades av en släkting när hon skulle till att ha sex med en av de misstänkta pojkarna. Avslöjandet skulle ha fått de båda unga att skämmas så mycket att de gick till mangoträdet och hängde sig själva i sina sjalar.

Trädet är högt och det är svårt att förstå att de själva skulle ha klättrat upp, krupit ut på grenen och genomfört sitt självmord på detta sätt. Pappan till den äldsta flickan sa till ekot att han inte kommer att ge sig förrän han fått rättvisa:

– Får jag inte det, så kommer jag att ta med mig hela min familj till mangoträdet och där kommer vi alla att hänga oss.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".