Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det är den inhemska konsumtionen som håller uppe den svenska tillväxten. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Det är den inhemska konsumtionen som håller uppe den svenska tillväxten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

SCB: Tillväxten 2,1 procent

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP växte med 2,1 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Jämfört med andra kvartalet i år har BNP vuxit med 0,3 procent, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Jämfört med andra kvartalet i år har BNP vuxit med 0,3 procent, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt i årstakt på 2,3 procent och en tillväxt mot kvartalet före på 0,2 procent.

Det är den inhemska konsumtionen som håller uppe den svenska tillväxten, konstaterar Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström.

– Lite övergripande så ser man att det är relativt starkt på konsumtionen, både privat och offentlig konsumtion. Det är också förhållandevis starkt på investeringar, och det gäller framför allt bostadsinvesteringar, säger han.

Det som gör att BNP-siffrorna inte blir starkare är att även om exporten ökar så ökar importen ännu mer, noterar Häggström.

– Det speglar att vi har en väldigt stark hushållsefterfrågan. Vi köper mycket från utlandet via turism, och det drar ner BNP-ökningarna.

– BNP låg väldigt mycket i linje med den bedömning som Riksbankens gjort, både vad gäller kvartalssiffran och årssiffran, så det var ingen direkt överraskning, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

– Däremot var detaljhandeln mycket starkare än väntat, och det är viktigare just nu som vi ser det. Konsumtionen är en motor i ekonomin framöver.

Detaljhandeln ökade med 4,5 procent i oktober jämfört med samma månad i fjol, enligt SCB. Det var en större ökning än analytiker hade väntat sig.

– Vi har en svag export och mediokra investeringar, förutom på byggsidan. Då är konsumtionen det som ska vara drivkraften. Därför är det centralt att följa den, säger Winsth.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".