Yordanos Havton. Foto: Per Shapiro/Sveriges Radio.
Yordanos Havton är en av dem som anmält den utpekade människosmugglaren. Foto: Per Shapiro/Sveriges Radio.

Familjer anmäler utpekad människosmugglare

Yordanos bror försvann: "Hoppas bara att han lever"
2:17 min

En grupp svensk-eritreanska familjer har gjort en polisanmälan om människosmuggling. Deras anhöriga tros ha gått ombord på en båt som i somras åkte från Libyen med destination Italien, men aldrig kom fram. De anhöriga vet fortfarande inte om båten sjunkit eller om deras släktingar hålls fångna någonstans.

En av dem som gjort anmälan är Yordanos Havton i Stockholm, vars bror är en av de saknade.

– Jag hoppas bara att han lever, säger hon.

Yordanos Havton håller ett inramat foto på en ung kille i vit skjorta. Rösten stockar sig när hon pratar om sin bror.

Det var i juni som över 200 passagerare tros ha stigit ombord på en båt från Libyen till Italien. Men därefter finns inga spår. En kontaktperson i Tyskland, som de anhöriga har kunnat ringa till, har gång på gång ändrat sin berättelse.

Än sitter de fängslade i Libyen, än i Tunisien, än säger han att de alla har drunknat. Och det är honom som svensk-eritreanerna, totalt 14 familjer, nu har polisanmält. Anmälan gjordes efter att han nyligen hördes i ett närradio-program där han intervjuades av människorättsaktivisten Meron Estefanos.

– Han hade sagt att han bara varit tvungen att svara i telefon för att smugglaren tvingat honom. Men sedan när vi sänt radioprogrammet var det många som hörde av sig som kände honom väl från Sudan och från Libyen, och som hävdade att han smugglat människor i många år, säger människorättsaktivisten Meron Estefanos.

Anmälan ligger hos gränspolisen i Stockholm. Man har inlett en förundersökning, mer än så vill man i nuläget inte säga.

Den europeiska polisbyrån Europol beskriver den organiserade människosmugglingen som extremt cynisk. Smugglarna behandlar flyktingarna som boskap, säger Sören Pedersen, presschef vid Europol i Haag.

– De fyller båtarna över bristningsgränsen, de slänger människor överbord om det krisar, säger han.

För Yordanos och de många andra familjerna som väntar på sina anhöriga är ovissheten det mest plågsamma.

– Varje gång telefonen ringer hoppas jag att det ska vara från min bror, säger hon. Det vore på sätt och vis lättare om jag visste att han var död, så jag kunde sörja ordentligt, säger  Yordanos Havton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".