Soldater från Islamiska staten som tågar på en gata.
Terrororganisationen Islamiska staten. Foto: TT.

Stor razzia mot militanta jihadister i Österrike

Insats med 500 poliser
0:51 min

En stor razzia mot militanta jihadister pågår sedan i morse i Österrike. Orsaken till insatsen är att myndigheterna vill komma åt folk som rekryterar personer till terrororganisationen IS i Syrien och Irak men även de som finansierar organisationen.

Insatsen pågår sen i morse i tre städer i Österrike, Wien, Graz och Linz och polisen har slagit till mot moskéer och lägenheter och ska genomföra ett 40-tal husrannsakningar. Dessutom har man fått tillstånd att gripa 20 personer som misstänks för medlemskap i en terroristorganisation. Flera av de misstänkta personerna misstänks också för att rekrytera unga österrikare till terrororganisationen IS och för att ha skänkt pengar till organisationen.

Än så länge är det dock oklart hur många som verkligen har gripits under insatsen som genomförs av cirka 500 poliser.

Insatsen är en av de största hittills i Europa mot radikala islamister och har föregåtts av bland annat hemliga avlyssningar under två års tid, enligt österrikiska medier.

I centrum för misstankarna finns enligt tidningen Krone en imam med bosniskt ursprung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".