Tusentals människor samlades utanför riksdagshuset i Helsingfors inför beslutet om lagförslaget om samkönande äktenskap. Foto: Thella Johnson / Sveriges Radio.
Tusentals människor samlades utanför riksdagshuset i Helsingfors inför beslutet om lagförslaget om samkönande äktenskap. Foto: Thella Johnson / Sveriges Radio.

Finland går vidare med samkönade äktenskap

"De som har velat ha igenom det här har väntat väldigt länge"
2:14 min

Den finska riksdagen röstade i dag igenom att gå vidare med det lagförslag som banar väg för samkönade äktenskap. Ekots korrespondent Thella Johnson, tillsammans med 1000-tals människor, bevakade beslutet utanför riksdagshuset i Helsingfors.

– Det var en överlycklig stämning här, folk omfamnade varandra och dansade. Stämningen har varit helt översvallande glad.

– Det är tio år sedan man började med de första förslagen till en sådan här lag om könsneutrala äktenskap. De som har velat ha igenom det här har väntat väldigt länge, säger Thella Johnson.

Sedan 2002 har det varit möjligt att ingå registrerat partnerskap, men nu tar alltså lagstiftarna ett steg längre.

I dag röstade en knapp majoritet alltså nej till att politikerna ska lägga ned lagförslaget. Det innebär att lagförslaget kommer att fortsätta utredas, berättar Thella Johnson.

– Riksdagen har röstat nej till att lägga ner det här lagförslaget, vilket betyder att man kommer att fortsätta att behandla förslaget.

– Det kommer att ta ett eller två år, i förslaget så föreslås att lagen kommer att börja gälla från och med 2017, så att man hinner bereda alla andra lagar som behöver ändras på grund av det här, säger Thella Johnson. 

Frågan om homosexuella par ska få gifta sig i Finland eller ej har väckt starka känslor i landet.

På plats utanför riksdagshuset fanns flera tusen demonstranter som visade sitt stöd för lagen.

Även motståndare till en ändring av äktenskapslagen genomförde under förmiddagen en mindre demonstration utanför riksdagshuset.

– Men det ska väldigt mycket till för att man inte skulle driva igenom det här lagförslaget, säger Ekots Thella Johnson.

Varför har det tagit så lång tid för Finland, som nu är sist med en sådan här lag i Norden?

– Finland har fortfarande en väldigt start kyrklig tradition, och den gammal traditionella statskyrkan, lutherska finska kyrkan, har haft väldigt många konservativa personer representerade i riksdagen och som har varit emot det här lagförslaget.

– Däremot har det finska folket gradvis blivit mycket mer villigt att acceptera allas rätt att gifta sig, så det är politikerna som har legat efter folkviljan, säger Thella Johnson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".