Bild på den kraschade ambulansen från polisens förundersökning. Foto: Polisen
Bild på den kraschade ambulansen från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Regionen frias efter ambulansolyckan

"Man har kommit fram till fel slutsatser"
1:49 min

Västra Götalandsregionen kan inte ställas till svars för trafikolyckan då en ambulanssjuksköterska körde av vägen efter att ha jobbat nästan ett dygn i streck. Det slår Göteborgs tingsrätt fast och ogillar därmed åtalet om arbetsmiljöbrott.

Lars Viklund, advokaten som företräder landstinget, är nöjd med domen.

– Det är en straffbestämmelse som förutsätter att den som påstås ligga bakom en straffbar handling bedriver näringsverksamhet och det anser tingsrätten precis som landstinget att det inte är, säger Lars Viklund.

Det var en tidig sommarmorgon 2010 som trafikolyckan inträffade utanför Trollhättan. 

Ambulanssjuksköterskan som körde ambulansen på väg till Kungälvs sjukhus hade jobbat i nästan 23 timmar somnade bakom ratten och for in i en bergvägg.

Kollegan som befann sig bak i ambulansen skadade bland annat nacken. Patienten klarade sig utan skador.

Kammaråklagare Kristina Persson har aldrig ansett att det var den enskilda ambulanssjuksköterskan som var ansvarig och valde därför att åtala arbetsgivaren, Västra Götalansregionen för arbetsmiljöbrott.

Men i domen slår tingsrätten fast att det inte är möjligt eftersom en fällande dom skulle kräva att landstinget ska anses bedriva näringsverksamhet, och det anser tingsrätten inte att det gör.

Men Kristina Persson håller inte med.

– När tingsrätten har bedömt de omständigheter som man ska titta på när det är näringsverksamhet, hur det finansieras och om det bedrivs i konkurrens med andra, så tycker jag att man har kommit fram till fel slutsatser.

– Visserligen är det mestadels skattefinansierat, men sedan säger tingsrätten att det inte är konkurrensutsatt och det är fel. Det framgår av lagstiftningen att man har valt att konkurrensutsätta den här verksamheten och det har inte tingsrätten beaktat i tillräckligt mening menar jag, säger kammaråklagare Kristina Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".