Frankrikes president Francois Hollande på besök i ebola-drabbade landet Guinea i Västafrika. Foto: TT
Frankrikes president Francois Hollande på besök i ebola-drabbade landet Guinea i Västafrika. Foto: TT

Hollande på plats i ebola-drabbade Guinea

Frankrike har lovat att bidra med över 900 miljoner kronor
1:15 min

Frankrikes president Francois Hollande anlände i dag till Guinea i Västafrika. Han blir därmed den förste västerländske ledare som besöker ett av de länder som drabbats hårdast av ebola-viruset.

LISTA: Tio saker du bör veta om ebola

Halv två lokal tid, anlände så den franske presidenten till huvudstaden Conacry. Det blir en snabbvisit, bara under dagen, innan han far vidare till ett möte i Senegal. Men symboliskt är det inte utan betydelse.

– Vi har en skyldighet att stödja er, sade den franske presidenten i samband med sin ankomst till Guinea, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Guinea, Liberia och Sierra Leone tillhör de hårdast drabbade länderna, och nu visas tydliga tecken på att virusutbrottet håller på att stabiliseras.

Omkring 1 200 människor har avlidit i ebola i Guinea, och Francois Hollande väntas hålla ett tal om solidaritet med de drabbade länderna. Han kommer också besöka hälsokliniker och vara med på ett möte om ebola i huvudstaden.

Frankrike har lovat att bidra med över 900 miljoner kronor för att bekämpa det dödliga viruset, och merparten av pengarna ska gå till Guinea.

Bland annat handlar det om att finansiera hälsokliniker men också utbildningscentra för sjukvårdspersonal, ett i Frankrike och ett i Guinea.

Samtidigt kommer nu ett nytt portabelt laboratorium testas i Guinea. Det är stort som en resväska, drivs av solpaneler och väntas kunna ge provsvar sex gånger snabbare än hittills, vilket kan hjälpa till att minska spridningen av viruset och öka chanserna för många att överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".