Staden Kobane i Syrien. Foto: TT
1 av 2
Staden Kobane i Syrien. Foto: TT
Salih Muslim, högste ledaren för kurdiska partiet PYD som styr Kobane. Foto: TT
2 av 2
Salih Muslim, högste ledaren för kurdiska partiet PYD som styr Kobane. Foto: TT

Kurder säkra på att rädda Kobane

"Den kurdiska YPG-styrkan vinner terräng"
2:23 min

I den syriska staden Kobane har kurdiska styrkor gjort stora framsteg i striderna mot extremisterna IS. Med hjälp av bland annat Peshmergasoldater från kurdiska Irak och USA-ledda flygbombningar har kurderna lyckats hindra extremisterna från att inta staden.

– Striderna pågår, men den kurdiska YPG-styrkan vinner terräng och trycker tillbaka motståndarna, med hjälp av peshmergasoldater och flygunderstöd, säger Salih Muslim, högste ledare för det kurdiska partiet PYD som styr Kobane, som menar att det inte längre råder något akut hot mot Kobane.

Det var i mitten av september som varningslarmen ljöd om att IS försökte inta staden. Om de hade lyckats hade invånarna stått inför en hotande massaker enligt larmrapporterna.

IS belägrade Kobane och tog kontroll över samhällen i stadens utkanter. Hotet från extremisterna fick omkring 200.000 människor att fly, de flesta över gränsen till Turkiet.

Fortfarande pågår strider, dagligen skjuter extremisterna artillerield mot centrum, men de kurdiska styrkorna har ändå lyckats trycka tillbaka dem. Nu står Kobane inför ett annat problem enligt Salih Muslim.

– De som flydde börjar komma tillbaka. Häromdagen kom omkring 100 familjer på en dag men problemet är att deras hem är förstörda och de behöver akut hjälp, säger han.

Striden om Kobane är viktigt, inte minst symboliskt. Extremisterna har skickat förstärkning och försökt att inta staden men att trycka tillbaka dem, att besegra IS här, blir en symboliskt viktig seger och stukar IS mentalt.

Salih Muslim säger att hjälpen från bland andra USA kom i sista stund, men den har varit avgörande:

– Flygattackerna riktade in sig mot de tunga vapnen, stridsvagnarna och bepansrade fordonen, attackerna var mycket viktiga, liksom hjälpen från Peshmerga och deras speciella vapen.

Salih Muslim tror att Kobane snart kan vara räddat och att IS försök att inta den kurdiska staden blir ett misslyckande, men en triumferande seger för kurderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".