Jan Johansson, vd för SCA. Foto: TT
Jan Johansson, vd för SCA. Foto: TT

SCA-chefen talar ut i Ekonomiekot

"Har blivit noggrant analyserat i företaget under dagen"
5:45 min

Börsbolaget SCA:s vd Jan Johansson har hamnat i blåsväder efter uppgifter i Svenska Dagbladet om dyra tjänsteresor med bolagets privatjet. Vid flera tillfällen har Jan Johanssons fru följt med på resorna - vid något tillfälle som ensam passagerare i planet.

I en intervju med Ekonomiekots Sören Granath bekräftar Jan Johansson uppgifterna om resorna för miljonbelopp till platser som Dubai, Verona, Barcelona och Nice. Men han förnekar att han använt privatplanet för privata nöjesresor.

– Det som inte stämmer är ju då att det är rena tjänsteresor. Det här har blivit noggrant analyserat i företaget under dagen. Men själva resandet i sig stämmer, säger Johansson.

Finns det ingenting som är privatresande, eller som har med nöjesresande att göra?

– Nej absolut inte. Det är rena tjänsteresor.

Även Jan Johanssons fru har enligt artikeln i Svenska Dagbladet varit med på flera av resorna med SCA:s privatjet, något som vd:n förklarar med att det ofta ställs krav på just detta:

– Det krävs ju i många sammanhang internationellt att man har sin fru med sig, och kanske mycket mer än i Sverige. I vissa av våra partnerskap och tillställningar som vi har så är det ett absolut krav på att man har det, säger Jan Johansson.

När du reste till Dubai, Verona, Barcelona och Nice med din fru så handlade det om representation?

– Det var helt i enlighet med vår policy.

Din fru ska också ha flugit ensam, är det korrekt?

– Det som hände var att vi hade ett stort möte i München, med koncernledningen och ett stort antal andra människor. Sedan flög delar av koncernledningen tillbaka till Stockholm, och jag stannade för ytterligare ett möte. På vägen ner, för att plocka upp mig, så åkte min hustru med för sedan skulle vi vidare till en av våra största kunder i världen för en tillställning under helgen.

Varför kunde inte hon köpt en vanlig biljett?

– Ja, men planet skulle ju ändå gå ner.

Rent allmänt, varför måste ni ta privatjet istället för att köpa reguljärbiljetter?

– Den allra största delen av resandet för koncernledningen är ju på reguljärbiljetter. Sedan har vi resor där vi har konfidentiella diskussioner och går igenom olika aspekter på förhandlingar som vi ska åka till. Tidsaspekten, säkerheten, flexibiliteten, säger Jan Johansson till Ekonomiekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".