Olycka E 22 utanför Norrköping. Foto: Björn Persson/Wighsnews
Foto: Björn Persson/Wighsnews

Var tionde dödsolycka självmord

1:52 min

Var tionde dödsfall på vägen är i själva verket ett självmord. Det visar en ny rapport som trafikverket gjort i samarbete med bland annat rättsmedicinalverket.

Nästan hälften av självmorden görs med ett tungt fordon och det här tar hårt på lastbilsförare berättar kollegahjälparen Lars Hübinette som besöker inblandade lastbilschaufförer.

– Föraren mår väldigt dåligt. Slutar köra. Han har inte valt olyckan ligger ändå i, säger han.

En tredjedel av dödsfallen som klassas som självmord på vägen var singelolyckor, när man styrt in i ett träd till exempel.

Men många genomförs alltså med hjälp av en lastbil. Det handlar om att människor antingen styr över sin bil på motsatt vägbana när lastbilen kommer eller slänger sig framför bilen.

Kvar blir, förutom tragiken för de anhöriga, lastbilsföraren och alla människor runt omkring som ska gå vidare efter självmordet.

– Det är ju tråkigt för den drabbade. Familjen, räddningspersonalen. Det är inte roligt att åka ut, säger Lars Hübinette.

Trafikverket har tillsammans med bland annat Rättsmedicinalverket och suicidprevention i väst gjort en psykosocial undersökning av dem som dött på vägarna.

De har bland annat pratat med anhöriga och sett om personen ifråga varit deprimerad, skrivit avskedsbrev eller andra mer dolda orsaker som skulder eller missbruk.

På det här sättet har de kommit fram till att åtminstone var tionde dödsfall är självmord. Det handlar om ungefär 30 per år.

Men det finns också flera andra fall som varit osäkra - så det kan finnas ett mörkertal.

Kenneth Svensson är trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket och säger att även de här dödsfallen ingår i nollvisionen - inga dödsfall på vägarna - men att det kan finnas andra sätt att få ner de här fallen.

Får de till det här så kan det betyda att livet är räddat senare också. Nio av tio som blir stoppade tar nämligen inte livet av sig senare heller.

Om du har tankar på självmord så finns det hjälp att få. Ring 112 eller nationella hjälplinjen 020-22 00 60.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista