Ett lesbiskt brudpar dansar i regnet efter beskedet att Finlands riksdag säger ja till en könsneutral äktenskapslag. Foto: Thella Johnson / Sveriges Radio.
Ett lesbiskt brudpar efter beskedet att Finlands riksdag säger ja till en könsneutral äktenskapslag. Foto: Thella Johnson / Sveriges Radio.

Finland sist i Norden att säga ja

"Efter alla dessa år, görs det nåt åt den här frågan"
2:45 min

Finlands riksdag beslutade i dag om en ändring av äktenskapslagen, så att också homosexuella får rätt att gifta sig. Landet blir därmed femte och sista landet i Norden som får en könsneutral äktenskapslag och vägen dit har varit lång.

Jublet var stort bland de tusentals som samlats utanför riksdagshuset i Helsingfors för att vänta in resultatet i dagens omröstning. Vår korrespondent Thella Johnson rapporterade direkt i Ekot.

Mobiltelefoner hålls upp i regnet, folk visar varandra twittermeddelandet som kommit med resultatet från omröstingen i riksdagen: 105 mot 92.

Finland har sagt ja till en den nya äktenskapslagen, som ger också samkönade par rätt att gifta sig.

– Jag är så lycklig, för allas skull, säger Aino, en av de tusentals som samlats i på torget nedanför Riksdagshuset för att manifestera sitt stöd för den nya lagen. Hennes kompis Riku fyller i.

– Det är fantastiskt. Äntligen, efter alla dessa år, görs det nåt åt den här frågan. Det har tagit alldeles för lång tid, säger han.

I riksdagens plenisal var stämningen ovanligt koncentrerad inför knapptryckningen.

Alla ledamöter visste att omröstningen skulle bli jämn, och det gällde att inte trycka fel - och att inte blanda ihop rött och grönt, ja och nej.

I denna omröstning var nämligen ett nej lika med ett ja till den nya lagen. Ett ja var ett ja till lagutskottets rekommendation att helt avslå förslaget.

Det är en lång och otålig väntan som nu verkar vara över.

Flera lagförslag har tidigare röstats ner. Att detta medborgarinitiativ, Tahdon 2013, ungefär "Ja 2013", som förra året samlade nära 170 000 namn för homosexuellas rätt att gifta sig, nu gått igenom i riksdagen är unikt.

Motståndet har varit stort, framför allt från de många konservativa kristna i landet som också finns representerade i politiken.

De motargument som har förts fram har ofta innehållit bibliska referenser. Det har också handlat om att barn skulle fara illa av att inte ha en mamma och en pappa.

En könsneutral äktenskapslag i Finland blir också ännu en markering från Europa gentemot grannlandet Ryssland och deras långtgående politik mot hbtq-personers rättigheter.

Just adoptioner från Ryssland har tidigare förts fram som en delorsak till att Finlands regering inte tidigare har drivit igenom samma jämlika äktenskapslagar som det övriga Norden.

– Det har förts fram att Ryssland skulle strypa den här adoptionsmöjligheten för Finland. Men Ryssland är ändå inget stort adoptionsland för samkönade par. Hur mycket har det egentligen påverkat adoptioner i Sverige och Danmark till exempel, att Ryssland inte vill låta dem adoptera mer, säger Jeanette Björkqvist, reporter på dagstidningen Hufvudstadsbladet.

Finlands statsminister Alexander Stubb kommenterade i dag det historiska beslutet i riksdagen med medborgarkampanjens egna ord.

"Jag är glad att Finlands riksdag i dag sade JA".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".