Företrädare för FN:s kommitté mot tortyr i Ferguson, USA. Foto: TT.
Företrädare för FN:s kommitté mot tortyr på presskonferens i Ferguson där bl.a. den ihjälskjutne Michael Browns föräldrar var med. Foto: TT.

USA-polis kritiseras hårt av FN-kommitté

FN:s kommitté mot tortyr uppmanar USA att gå till botten med den amerikanska polisens brutalitet. Kommittén påpekar särskilt polisens upprepade beskjutningar av obeväpnade svarta ungdomar.

Samtliga sådana fall och andra brutala och blodiga polisingripanden -  mot minoriteter, invandrare och homosexuella - bör utredas skyndsamt och opartiskt av en oberoende instans, påpekar FN:s kommitté mot tortyr.

FN-kommittén har granskat hur det är i USA och även identifierat en rad andra förhållanden som bör åtgärdas, bland annat olidlig smärta för fångar som avrättas och övervåld mot fångar i fängelser.

De här uppgifterna kommer samtidigt som det är ett fortsatt  spänt läge i Ferguson i delstaten Missouri.

Nyligen beslutade en åtalsjury att den polis som sköt ihjäl en obeväpnad svart yngling i somras i Ferguson inte ska åtalas i en brottsdomstol.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".