Mexikos president Enrique Peña Nieto. Foto: Eduardo Verdugo/TT.
President Enrique Peña Nieto presenterar en rad förslag för att bekämpa korruptionen. Foto: Eduardo Verdugo/TT.

Mexiko får ny polisstyrka

Vill minska risk för korruption
1:55 min

I Mexiko föreslår president Enrique Peña Nieto att landets polissystem ska reformeras. De sedan länge kritiserade kommunala poliserna ska tas bort och ersättas av delstatliga poliser.

Polisen i Mexiko är korrumperad och agerar ofta i maskopi med knarkkartellerna, vilket blev tydligt under bortförandet av 43 lärarstudenter nyligen, ett fall som upprört hela Mexiko.  

- Jag har beslutat att skapa en ny polisstyrka på delstatsnivå. De kommer tjäna mer och utbildas bättre, lovade president Enrique Peña Nieto under ett särskilt tal till nationen.

I talet la han fram totalt 10 förslag på hur Mexiko ska reformeras för att historier som den med de 43 försvunna lärarstudenterna inte ska upprepas.

Att polissystemet behöver förändras har länge varit uppenbart i Mexiko. De kommunala poliserna lyder under lokala borgmästare och är ofta genomkorrumperade och infiltrerade av knarkkartellerna.

Jag minns ett besök på den kommunala polisskolan i Ciudad Juárez i norra Mexiko 2010.

Alla kommunala poliser hade precis fått sparken på grund av kopplingar till knarkmaffian, och nu skulle nya poliser skolas in och lära sig marschera i takt i solskenet. En av dem var Alfredo Santana Rios.

- Jag vet inte vem mina blivande kolleger egentligen jobbar för - om de tar uppdrag från knarkkartellen eller inte, sa Alfredo Santana Rios då. De borde inte få kalla sig poliser, de är genomruttna, sa han också.

Nu ska de kommunala polisstyrkorna alltså helt upphöra, och ersättas av delstatlig polis som tar uppdrag från delstaternas guvernörer istället för lokala borgmästare.

President Enrique Peña Nieto hoppas det ska minska risken för korruption.

Huruvida det blir så eller ej, beror framför allt på graden av korruption hos Mexikos delstatsguvernörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".