Grönländska väljare. Foto: TT

Pyttevinst för grönländska socialdemokrater

Inför valet: "Korruption är inte accepterat längre"
1:52 min

Regeringspartiet Siumut segrade under gårdagens val på Grönland. Valet är det första efter korruptionsavslöjanden om just regeringen.

Grafik: Så gick det i grönländska valet

Av 29 488 röster skilde endast 326 stycken segrande regeringspartiet Siumut och tvåan Inuit Ataqatigiit (IA). Socialdemokratiska Siumut kan fortsätta att styra på pappret, men regeringsförhandlingarna väntas nu bli stenhårda och dra ut över flera dagar, enligt danska tidningen Politiken. De två största partierna ligger så jämnt i valet att de får lika många platser i Grönlands parlament.

Nyvalet utlystes efter en skandal i somras, som ledde till att självstyrets ledare Aleqa Hammond (Siumut) avgick. Och den grönskande ekonomin som vid valet 2013 fick grönlänningarna att drömma om fullödig självständighet från Danmark är ett minne blott.

Siumuts seger i fredagens val blev så knapp att närmaste rivalen Inuit Ataqatigiit (IA) får lika många mandat i landstinget (parlamentet), närmare bestämt 11 var.

Så vardera storpartiet får svårt att samla tillräckligt med småpartier kring sig för att övertrumfa det andra.

– Mitt bästa tips just nu är att det slutar med en bred regering bestående av både Siumut och Inuit Ataqatigiit. Det skulle innebära en massiv majoritet med 22 mandat, och ge möjlighet till breda överenskommelser, säger antropologen Klaus Georg Hansen till nyhetsbyrån Ritzau.

Ekonomin blir den stora utmaningen. Den dominerande näringen fisket har enligt Ritzau de senaste åren levt högt på stigande priser, men enligt de senaste prognoserna väntas nu prisläget på fisk och skaldjur plana ut.

Grönland har varit dansk koloni sedan i samband med att Norge blev svenskt 1814. 1979 fick grönlänningarna ett självstyre som utvidgades 2009.

Omkring 40 000 grönländare var röstberättigade i valet. Totalt fick Siumut 34,3 procent av rösterna mot IA:s 33,2.

Därmed väntas Siumut kalla in de övriga partierna till en förhandling om en ny regeringsbildning

Grönländska partierna

  • Atassut (Samhörighet) vill att Grönland ska fortsätta tillhöra Danmark.
  • Inuit Ataqatigiit (IA) (Folkgemenskapen) är ett självständighetsivrande socialistiskt parti.
  • Kalaallit Nunaani Demokraatit (Demokraterna) är ett socialliberalt som förespråkar ansvarsfull ekonomisk politik.
  • Siumut (Framåt) är ett socialdemokratiskt parti som i 30 år dominerat grönländsk politik.
  • Partii Naleraq (Riktmärket) är ett nybildat parti som är för en liberalisering av fiskenäringen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".