Mubarak
Egyptens ex-diktator Hosni Mubarak vinkar från sin bår efter att han friats från mordanklagelserna. Foto: TT

Mubarak friad: "Gjorde inget fel"

"När jag hörde den första domen skrattade jag"
1:30 min

En egyptisk domstol lägger ner alla anklagelser mot den tidigare presidenten Hosni Mubarak och friar hans närmaste män från misstankar om mord på demonstranter. Rättegången handlade om drygt 200 namngivna döda under protesterna i Egypten våren 2011, sammanlagt dödades mer än 800 personer.

86-årige Hosni Mubarak tog emot beskedet halvliggande i mörka solglasögon, efter domslutet kysste flera av de andra åtalade Mubaraks panna i buren i rättegångssalen.

En stund senare ringde Hosni Mubarak själv in till en egyptisk TV-show från militärsjukhuset där han avtjänar ett treårigt fängelsestraff för korruption. Efter mysigt småprat sa den tidigare presidenten att han inte begått något brott eller gjort något fel i samband med att flera hundra demonstranter sköts ihjäl.

– Jag gjorde inget fel alls. När jag hörde den första domen skrattade jag, sade Hosni Mubarak och syftade på den fällande domen från 2012 som sedan revs upp på grund av en teknikalitet.

Medan Hosni Mubarak och flera andra frikänns är många unga aktivister som gick ut för att kräva demokrati och frihet fortfarande fängslade.

Mer än 800 personer dödades under 18 dagar i början av 2011, men många oppositionella undrar nu vad som egentligen har förändrats under de snart fyra år som gått sen Mubarak störtades.

En av advokaterna som representerar några av offrens familjer säger till nyhetsbyrån Reuters att domen lämnar ett stort frågetecken.

Om inte Mubarak, hans inrikesminister Habib al-Adly eller säkerhetsrådgivare var ansvariga för demonstranternas död, vem var det då?

– Domstolen utfärdade ett dödstraff för den egyptiska revolutionen och dödade vårt sista hopp, skriver besvikna egyptier på twitter i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".